Yarın gece gökyüzünde nadir bir olay gerçekleşecek. Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün, aynı hat üzerinde sıralanarak "gezegen defilesi" oluşturacak. Prof. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, bu dizilimin az rastlanan bir durum olduğunu ve gökyüzü gözlemcileri için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Gözlem için en uygun saatlerin 19.00-19.30 olduğunu ifade eden Kılıçoğlu, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün çıplak gözle görülebileceğini, Uranüs ve Neptün için teleskop gerektiğini söyledi.
Yarın gece gökyüzünde ender görülen bir doğa olayı gerçekleşecek. Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün, aynı hat üzerinde sıralanarak "gezegen defilesi" olarak adlandırılan etkileyici bir gökyüzü manzarası oluşturacak. Bu özel olay, astronomi meraklıları ve gökyüzü gözlemcileri için önemli bir gözlem fırsatı sunuyor.
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolgahan Kılıçoğlu, altı gezegenin aynı hat üzerinde dizilmesinin nadir yaşanan bir durum olduğuna dikkat çekerek, "Uranüs'ün güneşin etrafında 1 tur atması neredeyse bir insan ömrü kadar sürüyor. Bazı dönemler güneşe uzak olan gezegenler tesadüf eseri yörüngelerinde aynı bölgede bulunabiliyor. Bunların aynı yerde bulunmaları bizim için çok önemli çünkü bunun olma ihtimali genelde düşük. Şu anda böyle bir dönemdeyiz." ifadelerini kullandı.
"GEZEGENLER TELESKOPLA VE ÇIPLAK GÖZLE GÖZLEMLENEBİLİR"
Kılıçoğlu, gözlemin teleskopla yapılabileceği gibi çıplak gözle de mümkün olduğunu belirtti. Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün parlak yapılarıyla teleskop olmadan da gözlemlenebileceğini ifade ederek, "Bu olaya 'gezegen defilesi' veya 'gezegen geçidi' deniliyor. Astrofotoğrafçılar ve gökyüzü gözlemcileri için çok heyecanlı bir olay. Eğer bir teleskop varsa tek gecede 6 gezegeni gözleme şansına erişiyorsunuz. Bu yaşadığımız çok sıradan bir olay değil." diye konuştu.
GÖZLEM İÇİN EN UYGUN SAATLER
Kılıçoğlu, gözlemin en iyi şekilde güneş battıktan sonra, 19.00-19.30 saatleri arasında yapılabileceğini belirtti. İlk olarak batıya yakın konumda bulunan Satürn ve Venüs’ün gözlemlenmesi gerektiğini söyleyerek, "Gezegenler çok parlak olduğu için sadece hedef gezegenleri görmek ise çok fazla uzağa da gitmeye gerek yok. Yıldızlarla birlikte görünmesi için karanlık bölgeler tercih edilebilir." dedi.
Yaklaşık 30 yıl önce 1995-1999 yılları arasında benzer bir olayın yaşandığını hatırlatan Kılıçoğlu, bu tür nadir dizilimlerin bir daha ne zaman gözlemlenebileceğine dair bilgiler de paylaştı. "Özellikle 2027'ye geldiğimizde Jüpiter bu gruptan ayrılmaya başlayacak ve tekrar dolanarak Satürn'e yetişmesi için 10 yıl beklemek gerekecek. Aynı zamanda bu grupta Uranüs ve Neptün'ü gözlemek istiyorsak bu iki gezegenin bir araya gelmesi 170 yıl sürüyor. Dolayısıyla bir süre Uranüs bu gruptan ayrılmaya başladıktan sonra tekrar Neptün'le buluşması için baya beklemek gerekecek. Neredeyse 2150 yılının sonrasına denk geliyor."
Gökyüzü meraklıları için heyecan verici bu olayı kaçırmamak için teleskoplarınızı hazırlayın! Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ü çıplak gözle görmek isteyenler için şehir ışıklarından uzak bir bölge seçmek yeterli olabilir.