Genetiği değiştirilen bu sivrisinekler doğaya salındı! Öncesinde pilot bölgede denenecek! Şimdi on binlercesi doğada dolaşıyor...
İngiltere merkezli biyo-teknoloji firması Oxitec, sıtma ile mücadelede önemli bir adım atarak genetiği değiştirilmiş sivrisinekleri doğaya saldı. Dün yapılan basın açıklamasına göre, sıtma hastalığını yayan Anopheles stephensi cinsinin ısırmayan erkek türleri, Cibuti Hükümeti'nin onayı ile Cibuti Şehri'ndeki Ambouli topluluğunda serbest bırakıldı.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR VE PİLOT BÖLGE SEÇİMİ
Oxitec yetkilileri, bu pilot çalışmanın iki yıllık bir araştırma ve değerlendirme sürecinin ardından gerçekleştirildiğini belirtti. Gelecek haftalarda bölge detaylı bir şekilde gözlemlenecek. Cibuti Cumhurbaşkanı Sağlık Danışmanı Albay Dr. Abdullah Ahmed Abdi, "Hükümetimizin hedefi, Cibuti'de son on yılda artış gösteren sıtma yayılımını acilen tersine çevirmek. Bugünkü lansman önemli bir ulusal dönüm noktasıdır, ancak daha da heyecan verici olan ise çözümün bölge ve tüm Afrika kıtası için sahip olduğu potansiyeldir" dedi.
SITMA VAKALARINDAKİ ARTIŞ
Açıklamada, 2012 yılında Cibuti’de yalnızca 27 sıtma vakası bildirilmişken, 2020 yılında bu sayının 73 bine yükseldiği ifade edildi. Sıtmanın yayılmasının, özellikle kentsel ortamlarda hızla çoğalan ve böcek ilacına dirençli Anopheles stephensi türü sivrisineklerin bölgeye gelmesiyle bağlantılı olduğu belirtildi. Bu türün, Afrika'da halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulandı.
Oxitec’in sıtma ile mücadeledeki ortakları arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı da yer alıyor. Bill Gates, özellikle Cibuti'deki artan sıtma vakalarına dikkat çekmek için bir bilgilendirme videosu yayınladı.