Dünyada binlerce insanda görülen ALS hastalığında umut veren açıklama yapıldı! Bilim insanları sevindirici haberi verdi. "Tedaviye hiç bu kadar yakın olmamıştık"
Dünyada binlerce kişinin muzdarip olduğu ALS hastalığı ile ilgili gerçekleştirilen konferansta umut verici açıklamalar yapıldı.
"TEDAVİYE HİÇ BU KADAR YAKIN OLMAMIŞTIK"
Dünyaca ünlü bilim insanlarını bir araya getiren ve nörodejeneratif hastalıkların tedavisine ilişkin son gelişmeleri tartışan Suna Kıraç Nörodejenerasyon Konferansı, önemli bilimsel buluşlara ev sahipliği yaptı. Koç Üniversitesi Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı iş birliğiyle çevrimiçi düzenlenen “Nörodejeneratif Hastalıklarda Gen ve Moleküler Tedavilerde İlerlemeler” başlıklı konferansta, özellikle ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) üzerine odaklanıldı.
NDAL Direktörü Prof. Dr. A. Nazlı Başak, konferansın ardından yaptığı değerlendirmede, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde umut verici gelişmelerin altını çizdi. Başak, “Tedaviye hiç bu kadar yakın olmamıştık. Klinik çalışmalarla ALS’nin tek bir tedavisi olmadığı anlaşıldı. Böylelikle tedavi hedefleri artıyor. Bunun için de farklı gen ve mekanizmalara göre ilaç tasarımları yapılıyor” şeklinde konuştu.
ALS ÜZERİNE ODAKLANILDI
Konferansın ilk oturumu olan “Nörodejeneratif hastalıklarda etkin olan genler ve bu genleri hedefleyen moleküler tedaviler” başlığı altında, dünyanın önde gelen bilim insanları sunumlar gerçekleştirdi. Londra King’s College’dan Ammar Al-Chalabi, “ALS genetiği hakkında ne biliyoruz” başlıklı sunumunda, ALS’nin genetik temelleri üzerine önemli bilgiler paylaştı. UMass Nöroloji Bölümü Başkanı Robert H. Brown ise “ALS tedavisinde gen modülasyonuna doğru” başlıklı konuşmasında, gen modülasyonunun tedavi süreçlerindeki rolünü ele aldı. Sheffield Üniversitesi Sinir Bilimi Enstitüsü Direktörü Dame Pamela J. Shaw, “Nöroprotektif ALS tedavisinde mükemmele doğru yolculuk” başlıklı bildirisiyle, nöroprotektif tedavi yöntemlerinin ALS üzerindeki etkilerini tartıştı.