Tapu parsel sorgulama işleminin nasıl yapıldığı son dönemlerde merak ediliyor ve araştırılıyor. Parsel sorgula Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasından rahatlıkla yapılabilmekte. İşte Parsel sorgulama linki ve işlemin ayrıntıları...
Haberimizde Tapu parsel sorgulama işlemi hakkında merak edilen tüm ayrıntıları bulabilir Parsel sorgula Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasına ulaşabilirsiniz.
Arazi sahibi olan vatandaşlar tarafından Tapu parsel sorgulama işlemi merak ediliyor. Parsel sorgulama nasıl yapılır merak edenler için işlenin tüm detaylarını derledik. İşte sorulama işlemi hakkındaki ayrıntılar...
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde arazi sahibi olan insanlar Parsel sorgula Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sayfasından rahatlıkla yapabilmektedir. Parsel sorgulama işlemi önceden tapu dairesine giderek uzun bir bekleyişin ardından yaptırılabiliniyordu. Şimdi Tapu parsel sorgulama sayfası ile evinizde, işinizde, yolda her yerde sorgulama yapabilirsiniz.
TAPU PARSEL SORGULAMA E DEVLETTE
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay.
PARSEL SORGULAMA İŞLEMİ
Parsel sorgulama için eskiden belediyelerin harita kadastro ve imar uygulama birimlerine ve ya tapu dairesine gitmek gerekiyordu. Artık Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapılabilmektedir.
TAPU VE PARSEL SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Yukarıdaki linke tıklayarak adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama ekranında bulunan katmanlar tercihi ile farklı görüntüleme sistemleri ile haritanın görünümünü değiştirmeniz de mümkün. Uygulamada ayrıca komşu parselleri ve onların yüzölçümlerinide görebilirsiniz. Bununla birlikte harita üzerinden bulunan kısayol menüsü ile mesafe ölçme işlemide yapabilirsiniz.
E-DEVLET PARSEL SORGULAMA NASIL APILMAKTA?
E-Devlet üzerinden tapu kadastro sorgulaması için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olmanız gerekmektedir. E- Devlet’in bu servisi TAKBİS’e T.C. Kimlik Numarası kayıtlı olan bireyler kapsamında sunulmaktadır. Eğer kaydınız var ise servisi kullanabilmek için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabileceksiniz.
TAPU KADASTRO USUL VE ESASLARI DÜZENLENDİ
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmasında düzenleme yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
"Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, mülkiyet hakkını tespit etmek üzere taşınmazların kadastro çalışmalarını planlamak, yürütmek, yenilenmesini ve güncellenmesini sağlamak, tapu sicillerini oluşturmak, arşivlenerek korunmasını sağlamak, harita yapmak, üretim standartlarım tespit etmek ve arşivlenmesini sağlamak üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile teşkilatlanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Bu kapsamda Genel Müdürlük, devletin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin düzenli bir biçimde tutulması, taşınmazlarla ilgili her türlü akitli ve akitsiz tapu işlemleri ile tescil işlerinin yapılması, siciller üzerindeki değişikliklerin takibi, denetlenmesi, sicil ve belgelerin arşivlenerek korunmasını sağlayacak.
Ülkenin kadastrosunun yapılması, değişikliklerin takip edilmesi, tapu planlarının yenilenmesi ve güncellenmesi, bunlara ilişkin kontrol ve denetim hizmetlerinin yürütülmesini de üstlenecek.
Büyük ölçekli kadastral ve topografik haritaların üretilmesi amacıyla jeodezik altyapı, havadan fotoğraf alımı, 1/5000 ve daha üst ölçekli fotogrametrik ve yersel harita üretim hizmetlerini yapmak veya yaptırmak, kontrol etmek, denetlemek ve temel prensipleri tespit etmek de genel müdürlüğün görev ve yetkileri arasında yer alıyor.
Ayrıca Genel Müdürlük, mekansal bilgi sistemi altyapısını ve harita üretim izleme merkezini oluşturacak, verilerden gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının faydalanmasını sağlayacak, coğrafi bilgi sistemleri konusunda verilecek görevleri yapacak.