Son dakika Sur haberleri: Demirtaş'ın çağrısına Diyarbakır halkı prim vermedi

Son dakika Sur haberleri: Demirtaş'ın çağrısına Diyarbakır halkı prim vermedi

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sur'a yürüme çağrısı"na Diyarbakır halkı prim vermedi. Esnaf, PKK'nın baskısıyla ara sokaklarda kepenkleri indirirken ana caddelerde örgüt etkili olamadı. Her mahalleden küçük gruplar halinde Sur'a yürüme stratejisi ise polisin etkili müdahalesiyle sonuçsuz kaldı. Çağrısının sonuçsuz kaldığını gören Demirtaş ise Fırat Kültür Merkezi'nden çıkamadı.

MEHMET ÇAKAN / KARAR.COM

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, Sur'da PKK'lı teröristlere yönelik operasyonun sona ermesi ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması için yaptığı çağrıya Diyarbakır halkı uymadı. PKK'nın baskısına rağmen ana caddelerde esnaf kepenkleri indirmedi. Ara sokaklarda PKK korkusuyla bazı dükkanların PKK'lıların saldırılarına karşın kepenk indidiği gözlendi. Bazı mahallelerde küçük Sur'a yürümek için toplanan küçük gruplar ise polis müdahalesiyle dağıtıldı. Eyleme katılanlar ara sokaklara dağıldı.  

16-03/02/sura-yurumek-isteyen-gruplara-polis-mudahale-etti-2-_9239_dhaphoto7.jpg

200 kişi toplanabildi

Saat 15.30 sıralarında Sur'a yürümek için Urfakapı'da bekleyen yaklaşık 200 kişiden polis dağılmaları yönünden anonslar yaptı.Son yapılan anonsta 2 dakika süre verilen grup dağılmayınca polis, gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermi ile müdahale etti.

Gruptakiler de polise taş, havai fişek attı. Bir süre devam eden olayların ardından göstericiler ara sokaklara kaçtı.  

16-03/02/sura-yurumek-isteyen-gruplara-polis-mudahale-etti-2-_9239_dhaphoto8.jpg

Yenişehir'de çağrıya katılım yok

Merkez Yenişehir İlçesi'ndeki Demokratik Toplum Kongresi binası önünde öğleden sonra toplanan yaklaşık 300 kişi Sur'a yürümek için hazırlık yaptı. Ancak yürüyüş polisin müdahalesiyle sonuçsuz kaldı. İlçede Demirtaş'ın çağrısına küçük bir grubun uyması dikkat çekti. 

16-03/02/sura-yurumek-isteyen-gruplara-polis-mudahale-etti-2-_9239_dhaphoto10.jpg

Diyarbakır'da halk Demirtaş'ın çağrısı ve PKK'nın baskısına prim vermedi.

Demirtaş kültür merkezinden çıkmadı

Sur'a yürüyüş çağrısı yapan Demirtaş'ın ise sokağa çıkmaması dikkat çekti. Demirtaş ve bazı HDP'li vekiller Sur'da sokağa çıkma yasağının olmadığı bölgede bulunan Fırat Kültür Merkezi'nden gelişmeliri takip etti. Demirtaş'ın yürüyüşe istediği katılım olmayınca eylemcilere liderlik yapmadı. 

HDP'liler "savaş istiyoruz" sloganı attı

Yasağa rağmen HDP'liler Sur'a yürümek istedi. Polisin müdahale ettiği kalabalık Kürtçe "Biz barış istemiyoruz; savaş, savaş savaş" diye sloganlar attı.

Silahlı kişileri halk ihbar etti

Yaşanan olaylar sırasında, içinde çok sayıda mühimmat olduğu bir araç ihbarı polisi harekete geçirdi. Diyarbakır’ın birçok bölgesinde bu aracın bulunması için polise alarma geçerken, Yenişehir Ofis semtindeki polis lojmanları önünde de silahlı kişilerin olduğu ihbarı yapıldı.

16-03/02/dsc_6272.JPG

Çocukları kullandılar

Terör örgütü yandaşları, yaşanan gerilim nedeniyle polisin müdahalesini engellemek için çocukları kullandı. Ellerine karton tutuşturulan çocuklar birçok yerde ateş yaktı ve barikat kurdu. Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde ise yaşanan olayları fırsat bilen bazı terör örgütü yandaşları da çukur açtı.

16-03/02/dsc_6267.JPG

Sosyal medyada algı operasyonu

Terör örgütüne yakın internet sitelerinde Demirtaş'ın çağrısına yeterli katılım olmadığı için eski görüntüler yayınlanarak algı yapıldı.  Diyarbakır’da yer yer devam eden olaylarda yaklaşık 50 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

16-03/02/dsc_6253.JPG

Diyarbakır’da 33 gözaltı

Sur'a yürüme çağrısına katılım düşük kalınca çıkan olaylarda sadece 33 kişi gözaltına alındı. Selahattin Demirtaş'ın, önceki gün terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların ve sokağa çıkma yasağı uygulamasının sürdüğü Sur ilçesine doğru vatandaşlara yürüyüş yapmaları yönündeki çağrısına vatandaşlar uymazken, küçük çaplı olaylara ise polis anında müdahale etti.

Polis çıkan olaylarda 33 kişiyi gözaltına alırken, yapılan kontrollerde ve aramalarda 35 adet el yapımı bomba, 25 adet molotof, 1 adet av tüfeği, PKK’lıların kullandığı 4 adet eşarp, 3 çift eldiven ve 3 adet eşofman ele geçirildi. 

DİYARBAKIR/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN