KÜREM-DER Başkanı Faruk Çebi, Kartalkaya’daki otel yangını faciasının nedenini “çürümüş bürokratik sistemler ve rant odaklı yönetim anlayışları” olarak değerlendirdi. Çebi, “Bu bedeli her zaman en masum vatandaş ödüyor.” diyerek köklü değişim çağrısında bulundu.
Küresel Isınma ile Mücadele Derneği (KÜREM-DER) Başkanı Faruk Çebi, Bolu Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’de yaşanan ve 74 kişinin hayatını kaybettiği trajik yangınla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çebi, yangının asıl nedeninin “çürümüş bürokratik sistemler” ve bu sistemlerin doğurduğu rant ve menfaat odaklı yönetim anlayışları olduğunu söyledi.
“HATALARIN BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR”
Faruk Çebi, kamu bürokrasisinde yıllardır süregelen antidemokratik yapılar ve çağ dışı yönetim anlayışlarının, yaşanan bu tür faciaların temel nedenleri arasında yer aldığını vurguladı. Çebi, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Her yaşanan sorundan sonra, gerçek nedenleri gizlemek için klişeleşmiş açıklamalarla kamuoyu yanıltılıyor. Ancak sorunların kaynağı, ranta ve menfaate esir düşmüş bürokratik sistemlerden ve yönetim anlayışlarından kaynaklanıyor. Bunun bedelini ise her zaman en masum vatandaşlarımız ödüyor.”
Kartalkaya’da yangın merdivenleri farkı: 5 otelden 4’ünde dış merdiven var
“BÜROKRATİK ÇÖKÜŞ, FELAKETLERE ZEMİN HAZIRLIYOR”
Çebi, liyakat ve uzmanlıktan uzaklaşarak, "emir eri" gibi davranan yöneticilerin tercih edilmesinin, kamu sistemlerini felç ettiğini belirtti. Çebi’ye göre, bu anlayış; dürüstlüğün yerine “ikiyüzlülük” ve “rant peşinde koşma” becerilerinin geçtiği bir düzen yaratıyor. Bu da halkın çıkarlarının göz ardı edilmesine ve toplumun güvenliğini tehdit eden uygulamalara yol açıyor.
“Ranta ve menfaate esir düşen beyinler, haksızlıklar ve yolsuzluklar karşısında susan vicdanlar, sistemin her kademesine sirayet etmiş durumda. Yanlışlıkları dile getirenler cezalandırılırken, susanlar ödüllendiriliyor. Bu anlayış hem kamu menfaatlerini zedeliyor hem de büyük felaketlere davetiye çıkarıyor.”
Felaket göz göre göre 'geliyorum' demiş: İtfaiye onay vermeyince otel başvuruyu geri çekmiş
KARTALKAYA’DAKİ FACİA VE ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Çebi, Kartalkaya’daki otel yangınının da bu çürümüş sistemin bir sonucu olduğunu söyledi. Özellikle itfaiyenin yangın güvenliği denetim yetkisinin 2012 yılında kaldırılmasına dikkat çeken Çebi, kamu yönetimindeki bu tür değişikliklerin can ve mal kayıplarına zemin hazırladığını ifade etti.
“Kartalkaya’daki facia, çürümüş bürokrasinin ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Sorunların gerçek nedenlerini gizleyerek halkı yanıltmak yerine, antidemokratik sistemleri ve yozlaşmış yönetim anlayışlarını kökten değiştirmek zorundayız.”
Grand Kartal Oteli'nin sahibi, Bakanlığa bağlı TGA'da yönetim kurulu üyesi çıktı
“DAHA FAZLA KAYBI ÖNLEMEK İÇİN DEĞİŞİM ŞART”
KÜREM-DER Başkanı, kamu sisteminde köklü bir reform yapılmadıkça bu tür faciaların yaşanmaya devam edeceğini belirtti. Çebi, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:
“Toplum yaşamını tehdit eden bu tür sorunlara engel olmak istiyorsak, yıllardır süregelen aymazlıkları ve vurdumduymazlıkları durdurmamız gerekiyor. Antidemokratik sistemler ve çürümüş anlayışlar sil baştan değişmediği sürece, ne yazık ki bu kayıplar devam edecektir.”