280 milyonluk nüfusuyla geniş bir tüketici pazarı olan bir Asya ülkesi, satışını yasakladığı iPhone 16'nın satışına onay vermek için Apple'a şart koştu. İşte detaylar...
ABD'li yazılım ve donanım şirketi Apple, Endonezya'da yerli üretime 1 milyar dolar yatırım yapma önerisi sunsa da ülkede iPhone 16'lara yönelik satış yasağı kalkmadı.
Devlet Başkanı Prabowo Subianto yönetimi, 2024 Ekim ayında Apple'ın telefon ve tabletlerdeki içeriğin yüzde 40'ının yerli kaynaklardan temin edilmesini zorunlu kılan düzenlemeyi karşılayamaması nedeniyle son model iPhone'un satışını yasaklamıştı. Google'ın Pixel telefonları da aynı zorunluluğu karşılamadığı için ülkede satılamıyor.
1 MİLYAR DOLARLIK TESİS KURMAYI TEKLİF ETTİ
Gazeteoksijen'de yer alan habere göre, Apple, takip cihazları AirTag'ı Endonezya'da yerli bir ortakla üretmek için 1 milyar dolarlık bir tesis kurmayı önerdi. Ancak Endonezya hükümet yetkilileri, söz konusun tesisin iPhone'ların satışının önünü açmak için yeterli olmayacağını söyledi.
Endonezya Sanayi Bakanı Agus Gumiwang Kartasasmita, "Bugün itibarıyla, Sanayi Bakanlığı'nın Apple ürünleri, özellikle iPhone 16 için yerel içerik sertifikası verme temelimiz yok" dedi. Agus Gumiwang Kartasasmita, Apple'ın yatırım önerisinin 'yeterli olmadığını' da sözlerine ekledi.
Yatırım Bakanı Rosan Roeslani, Apple'ın 1 milyar dolara mal olacak AirTag tesisinin ilk aşamasına yönelik bir taahhütte bulunduğunu ve tesisin 2026 başında faaliyete geçeceğini söyledi. Apple, konuyla ilgili açıklama yapmadı.
DÜNYANIN EN KALABALIK DÖRDÜNCÜ ÜLKESİ
Endonezya, daha önce de Apple'dan ülkede daha fazla yatırım yapmasını talep etmişti. Endonezya'da öğrenciler ve mühendislerin uygulama geliştirmeleri için eğitim aldığı dört geliştirici akademisi bulunmasına rağmen, herhangi bir Apple üretim tesisi yok. Jakarta'nın talepleri, dünyanın dördüncü en kalabalık ülkesi olan Endonezya'nın, geniş tüketici pazarını yabancı yatırımları çekmek için nasıl kullandığını gözler önüne seriyor.
Sanayi Bakanlığı'na göre, Endonezya'daki aktif cep telefonu sayısı 354 milyona ulaşarak yaklaşık 280 milyon olan nüfusu aşıyor.