İngiltere merkezli bir araştırma, geçen yüzyılda erkeklerin boy ve ağırlık artışının kadınlara göre iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. İnsani Gelişme Endeksi'ndeki her 0,2'lik artışın, kadınlarda 1,68 cm boy ve 2,7 kg ağırlık, erkeklerde ise 4,03 cm boy ve 6,48 kg ağırlık artışına neden olduğu belirlendi. Çalışma, çevresel zorlukların erkeklerin gelişimini daha fazla etkilediğini, kadınların ise bu zorluklara karşı daha dayanıklı olduğunu gösterdi.
İngiltere merkezli The Royal Society Publishing'de yayımlanan bir araştırma, son yüzyılda erkeklerin boy ve ağırlık artışının, kadınlarınkine göre iki kattan fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, dünya genelinde erkek ve kadınların geçen yüzyıldaki fiziksel gelişim değişimleri detaylı olarak ele alındı.
Araştırma kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve çeşitli uluslararası kuruluşların verileriyle birlikte İngiltere’ye ait geçen yüzyıldaki kayıtlar analiz edildi. Çalışma, erkek ve kadınlarda boy ve ağırlık artışlarının gözlemlendiğini, ancak erkeklerin bu değişimde kadınlara kıyasla daha belirgin bir artış gösterdiğini vurguladı.
GELİŞİMİN TEMEL ETKENLERİ
Araştırmada, yaşam ve eğitim süresi ile gelir seviyesinin dikkate alındığı İnsani Gelişme Endeksi'ndeki her 0,2'lik artışın, kadınların boyunda ortalama 1,68 santimetre ve ağırlıklarında 2,7 kilogramlık bir artış sağladığı, erkeklerde ise bu rakamların boy için 4,03 santimetre, ağırlık için 6,48 kilogram olduğu belirlendi.
Erkeklerin uzun olmaları nedeniyle enfeksiyona bağlı hastalıklar ve besin yetersizliği gibi çevresel zorluklara karşı daha hassas olabileceği ifade edilen çalışmada, bu durumun erkeklerin gelişimini olumsuz etkileyebileceği belirtildi.
KADINLAR ÇEVRESEL ZORLUKLARA DAHA DAYANIKLI
Araştırmaya göre, kadınların fiziksel gelişimi, erkeklere kıyasla çevresel zorluklardan daha az etkileniyor. Çevresel zorlukların yoğun olduğu ortamlarda büyüyen erkeklerin daha küçük kaldığı, buna karşın kadınların gelişiminin bu durumlardan daha az etkilendiği kaydedildi.
Araştırma, çevresel zorlukların az olduğu ortamlarda büyüyen erkeklerin kadınlara göre boy ve ağırlık açısından daha büyük bir fark oluşturduğunu, ancak çevresel etkilenme düzeyinin bireyden bireye değişkenlik gösterebileceğini ortaya koydu.