Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, terör mağduru vatandaşlara psikososyal destek sağlamak amacıyla Silopi'ye gönderilen uzmanlar, çalışmalarına başladı. Farklı illerden Silopi'ye gelen uzmanlar, terör olaylarından etkilenen aileleri tek tek ziyaret ediyor. Çalışma kapsamında uzmanlar 10 bin aile ile görüşecekler.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonun ardından, vatandaşlara psikososyal destek sağlamak amacıyla Şırnak'ın Silopi ilçesine gönderilen uzmanlar, çalışmalarına başladı.
Terör mağdurlarına psikososyal destek
Farklı illerden Silopi'ye gelen uzmanlar, terör olaylarından etkilenen aileleri tek tek ziyaret ediyor. Psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekipler, ailelerle görüşerek terör olaylarının etkisini ve ailelerin ihtiyaçlarını belirliyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muzaffer Akçam, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, vatandaşları ziyaret edip ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.
Uzmanlar Silopi'de 10 bin aile ile görüşecekler
Vatandaşlara yaşadıkları psikolojik travmadan kurtulmaları için destek verdiklerini aktaran Akçam, ayrıca ailelerin ekonomik, eğitim ve sağlıkla ilgili acil ihtiyaçlarını belirlediklerini belirtti.
"Topladığımız bilgileri tasnif ederek gerekli müdahalelerde bulunuyoruz. Sayın Bakanımızın talimatıyla 15 ilden 100 kişilik psikolog, sosyolog, sosyal hizmet uzmanı ile çalışmalarımıza başladık" diyen Akçam, çalışma kapsamında bin 339 kişiyle görüştüklerini ifade etti. Akçam, şöyle devam etti:
"Çalışma kapsamında ilçede 10 bin aile ile görüşeceğiz. İlk etapta tespit ettiğimiz 133 aileye 150 bin lira, Bakanlık tarafından gönderilecek ödenekle önümüzdeki birkaç gün içinde vatandaşların hesaplarına aktarılacak. Bakanlıkla görüştük. 500 bin lira daha ödenek hesaplara aktarılacak. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Tespit ettiğimiz ailelere en acil biçimde paraları hesaplarına aktaracağız."
"Aileler, dışarıya çıkamadıkları için maddi imkansızlık yaşıyor"
Sosyolog Berna Olca da ilçede yürüttükleri çalışmada ailelerin en çok maddi ihtiyaçlarının olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Ailelerin yaşanan olaylardan psikolojik olarak etkilendiğini vurgulayan Olca, özellikle kadın ve çocukların olaylardan etkilenmesinin yoğun olduğunu belirtti.
Olca, "Çatışmalar olduğu süreçte aileler, dışarıya çıkamadıkları için maddi imkansızlıklar çekmeye başlamışlar. Bu durum, çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmaması anlamına geliyor" diye konuştu.
Bölgede yaşayan halkın sokağa çıkmaya çekindiğini anlatan Olca, Bakanlığın yaptığı bu çalışmayla temel ihtiyaçların ana başlıklar halinde belirleneceği ve bu yönde hareket edileceğini sözlerine ekledi.
"Terör örgütü ve yandaşlarını istemiyoruz"
İlçede yaşayan Y.T. ise terörün kendilerine maddi ve manevi birçok sıkıntı yarattığını aktararak şunları kaydetti:
"Terör örgütü ve yandaşlarını istemiyoruz. Türk, Kürt, Arap ve Çerkez, hepsi kardeştir. Türk bayrağı altında yaşıyoruz ve bundan mutluyuz. Burada Türkiye Cumhuriyeti dışında bir devlet istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, asker ve polisimizden Allah razı olsun. Bölgemize yardımlarından ötürü çok mutluyuz. Silopi'de artık hayat normale dönmeye başladı. Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, burada yaşayan gençlerin ellerinden tutmasını istiyorum."
ŞIRNAK/AA