Muğla'nın Ula ilçesinde bulunan ve doğal güzelliğiyle öne çıkan Ula Göleti'nde su seviyesi azaldı. Çam ormanlarıyla çevrili göletteki suların yaklaşık 50 metre çekilmesi, bölge halkını ve doğa severleri endişelendirdi.
Ula Göleti'nde yaşanan kuraklık, bölgedeki doğal dengeyi bozdu. Bir zamanlar yüzlerce kişinin piknik yaptığı, yürüyüş yaptığı gölette su seviyesi alarm verici bir şekilde azaldı. Drone ile çekilen görüntüler, suların kıyıdan yaklaşık 50 metre çekildiğini ve göletin büyük bir kısmının kuruduğunu ortaya koydu.
"SU DİP SEVİYESİNDE"
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, göletteki suyun dip seviyelerde olduğunu söyledi.
Bu bölgedeki barajların büyük bölümünün de kuruyarak dip seviyeleri gördüğünü belirten Özçelik, "Bölgede hafta sonu oluşan yağışlar kentsel alanlarda su baskınlarına yol açarken sezonun ilk yağışı olması nedeniyle zemin neminin bir miktar artmasına yol açtı. Ancak baraj seviyelerinin yükselmesine yol açacak ciddi bir yağış söz konusu olmadı." dedi.
Kış ayları boyunca gelecek yağışlarla baraj ve göletlerdeki su seviyelerinin bir miktar artmasını umduklarını dile getiren Özçelik, bahar yağışlarının düşük olması ve kuraklığın gelecek yıl da etkisini sürdürmesi durumunda kuraklığın etkilerini daha fazla hissetme riskinin bulunacağını ifade etti.
Bu nedenle kuraklık etkilerini yoğun hisseden şehirlerde gereken önlemlerin alınması gerektiğini anlatan Özçelik, "Bölgedeki birçok baraj ve gölet şu an su alınamaz durumda. Tedbir alınmazsa sadece içme suyu değil sulama ve enerji temini noktasında da zorluklar yaşanabilir." diye konuştu.