Sivas’ta bulunan bu suyun kokusuna dayanmak zor olsa da bir dikişte içiyorlar. Sağlık için çeşitli faydaları olduğu bilinen suyun ünü yurt dışına kadar uzanırken, gelen şifa için bidonlarla taşıyor…
Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Kertmekaracaören köyü, şifalı suyu ile dikkat çekiyor. Köyün 30 kilometre uzağında bulunan bu doğal kaynak, haşlanmış yumurta kokusuyla tanınıyor ve çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiğine inanılıyor. Özellikle cilt rahatsızlıklarından böbrek taşlarına kadar birçok hastalığın tedavisinde bu suyun etkili olduğu düşünülüyor.
ŞİFALI SUYA YOĞUN İLGİ
Kertmekaracaören köyü, şifalı suyu ile yerel halkın ve sağlık arayanların ilgisini çekiyor. Köy muhtarı Mustafa Çipil, suyun kokusuna rağmen büyük bir rağbet gördüğünü belirtti: “Şifalı olduğuna inanılıyor. Kokusuna rağmen içiliyor ve bidonlarla götürülüyor. Vatandaşın çamurdan ve sudan yararlanabilmesi için imkânlar dâhilinde çeşmenin yanına bir havuz yaptıracağım. Şifalı olduğu biliniyor ve inanılıyor ama yetkililerin de gerekli analizleri yapmasını isteriz.”
DEMİRYOLU ÇAVUŞUNUN KEŞFİYLE ORTAYA ÇIKTI
Mustafa Çipil, suyun tarihçesi hakkında bilgi vererek şöyle konuştu: “Bu çeşme daha önceden yukarıda bir yerdeydi ve o yer bataklık halini almıştı. Bir demiryolu çavuşu bu su ve çamuruyla banyo yaptığını söylerdi. Vücudunda yaralar olduğu için işçiyi işinin başına gönderip daha sonra bu suyun çamurunda yatarmış. Tabi o bu suyun iyi geldiğini söyleyince biz de köy halkına bu suyu değerlendirelim dedik. Su yukarıda köhne bir yerde kaldığından dolayı kimse bulamıyordu. Ben 250 metre eştim ve bu suyu burayı taşıdım. Burada herkes tarafından daha rahat şekilde bulunuyor. İmkânlar müsait hale geldiğinde bu çeşmenin yanına bir havuz yaptıracağım.”
YURT DIŞINDAN BİLE GELİYORLAR
Kertmekaracaören köyünün şifalı suyu, yurt dışından bile ilgi görüyor. Çipil, suyun ününün Fransa'ya kadar ulaştığını belirtti: “Geçen sene Fransa’dan gelip buradan bidonla su götürdüler. Bu suyun ünü yurtdışına kadar ulaştı ama Sivas’ta sadece bizim köylüler biliyor. Eskiden çocuklarda halk arasında dabaz denilen ürtiker hastalığı olurdu. Büyüklerimiz o kokulu sudan getirttiğimizde çocuklar bu suyla üç gün üst üste banyo yaptırıldığında ciltleri düzelirdi.”
“DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Mustafa Çipil, şifalı su ile ilgili gelecek planlarını da paylaştı: “Suyun analizinin yapılmasını isteriz. Ayrıca çeşmenin yanına havuz yaparak bu suyu daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz. Suyun böbrek taşlarına iyi geldiği söyleniyor. Bu suyun hem yerel hem de uluslararası alanda daha fazla tanınmasını istiyoruz.”
Kertmekaracaören köyü, şifalı suyu ile sağlık arayanların ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu eşsiz su kaynağı, hem yerel halkın hem de uluslararası ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli bir doğal miras olarak öne çıkıyor.