İzmir'deki faciada belediye ve elektrik mühendisleri odası, elektrik şirketini sorumlu tuttu: İhmalin bedeli iki can

İzmir'deki faciada belediye ve elektrik mühendisleri odası, elektrik şirketini sorumlu tuttu: İhmalin bedeli iki can

İzmir'de dün etkili olan sağanak yağışla birlikte iki kişinin elektrik akımına kapılarak ölmesi yürekleri dağladı. Olay yerinde savcılık inceleme başlatırken, KARAR'a konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri sorumluluğun Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'de olduğunu belirtti. Elektrik Mühendisleri Odası ise bu tür trajik olayların önlenmesi için elektrik dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması gerektiğini vurguladı. Gediz Elektrik ise 'son 6 ayda bölgeden herhangi bir şikayet almadık' dedi.

MERVE ŞİŞMAN

Dün akşam İzmir'i etkisi altına alan sağanak yağış, ne yazık ki iki gencin hayatına mal oldu. Konak ilçesi Alsancak semtinde, yağmurdan kaçmaya çalışan Özge Ceren Deniz (23) bastığı su birikintisinde elektrik akımına kapıldı ve onu kurtarmak isteyen İnanç Öktemay (44) da akıma kapılarak feci şekilde hayatlarını kaybettiler. Olayın ardından savcılık hemen inceleme başlattı.

KARAR'ın ulaştığı İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sorumluluğun elektrik dağıtım şirketi Gediz Elektrik'te olduğunu belirtirken, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yaşanan bu trajedinin ardından elektrik dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması gerektiğini bir kez daha gündeme getirdi.

Olayın daha da vahim yanı, yerel basının daha önce defalarca yetkilileri bölgedeki elektrik hatlarının güvenliği konusunda uyarıda bulunmuş olması. "İlla önlem almak için birilerinin ölmesi mi gerekiyor?" şeklindeki serzenişleri ise yürekleri dağladı.

Gözler önünde yaşanan bu acı olayın ardından Gediz Elektrik ise yaptığı yazılı açıklamada son 6 ayda bölgeden herhangi bir şikayet almadıklarını açıklaması dikkat çekti.

"SORUMLULUK GEDİZ ELEKTRİK'TE"

KARAR'a konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bölgede daha önce bir çalışmanın yapılmadığına vurgu yaptı. Belediye yetkilisi, "Sorumluluk Gediz A.Ş.'ye ait. Bizim o alanda bir çalışmamız olmadı, yok. Elektrik hizmetini Gediz A.Ş. veriyor." dedi.

GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ise yaptığı basın açıklamasında bölgeden son 6 ay içerisinde hiç şikayet almadıklarına vurgu yaptı. "Yapılan ilk incelemelerde bölgede şirketimize ait herhangi bir havai yatırımımızın bulunmadığını, haberlere de yansıyan mazgalların sorumluluğunun şirketimizde olmadığını önemle belirtmek isteriz" diyen şirket, bilirkişi raporunu bekleyeceklerini ifade etti.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu 'elektrik dağıtım şirketleri kamulaştırılmalı' çağrısında bulundu.

Yaşanan faciaya yönelik 'Elektrik şebekesinde su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiğini ortaya çıktı' diyen Elektrik Mühendisleri Odası, Kasım 2023 tarihinde de deniz suyunun yükselmesiyle yaşanan taşkın nedeniyle bölgeye elektrik verilemediğine de dikkat çekti.

Sorumluluğun GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.'de olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Özelleştirme sonrası ilimizdeki elektrik şebekesini devralan GDZ Elektrik Dağıtım AŞ, bölgeyi yeraltı kablolarını bir süre yer üstüne taşıyarak enerjilendirebildi. O dönem trafo merkezleriyle dağıtım panoları, dağıtım panoları ile binalar arasındaki besleme kablolarına yapılan ekler incelenmelidir" dedi.

Konuya ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'ndan gelen açıklama şöyle;

"Alsancak’ta yaşanan facia, elektrik şebekesinde su taşkınlarına karşı alınması gereken önlemlerin ihmal edildiğini ortaya çıkarmıştır. Kasım 2023’de deniz suyunun yükselmesiyle yaşanan taşkın nedeniyle bölgeye bir süre elektrik verilememişti. Deniz taşması sonucu çok sayıda trafo merkezi su altında kalmış, bazı sokaklara günlerce enerji verilememişti.

Özelleştirme sonrası ilimizdeki elektrik şebekesini devralan GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş., bölgeyi yeraltı kablolarını bir süre yer üstüne taşıyarak enerjilendirebildi. O dönem trafo merkezleriyle dağıtım panoları, dağıtım panoları ile binalar arasındaki besleme kablolarına yapılan ekler incelenmeli'

'BU ŞİRKETLER ACİLEN İDARİ VE MALİ YÖNDEN DENETLENMELİ'

Kamulaştırılsın çağrısını yineleyen Elektrik Mühendisleri Odası, "Elektrik dağıtım şirketlerinin kullandığı altyapı kamu malı, verdikleri hizmet de kamu hizmetidir. Dağıtım şirketleri görev sürelerinin sonunda kamuya devretmeleri gereken elektrik şebekesini günün teknolojisine göre yenilemek zorunda.

Halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan bu şirketlerin acilen idari ve mali yönden denetlenmesi gerekir. Kaderine terk edilen elektrik şebekesinde teknik denetim eksiklikleri olduğuna vurgu yaparak, kamuoyunu uyarıyoruz. Kalıcı çözümü için üretimden, dağıtıma kadar tüm süreçleri yönetecek dikey entegre bir kamu tekeli yeniden kurulmalı." ifadelerine yer verdi.

GEDİZ ELEKTRİK: BÖLGEDEN SON 6 AYDA ŞİKAYET ALMADIK

Gediz Elektrik, İzmir’in Konak ilçesinde, yoğun yağmur sırasında su birikintisi olan yerden geçerken kaçak elektrik akımına kapılan 2 kişinin hayatını kaybetmişiyle alakalı yazılı bir açıklama yaptı. Gediz Elektrik tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Bölgeyle ilgili yatırımlarımıza ilişkin son 6 aydır herhangi bir şikâyet kaydı da bulunmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Olay, Konak ilçesi Alsancak semtinde meydana geldi. Kentte etkili olan şiddetli yağış cadde ve sokakları göle çevirirken, bu sırada Özge Ceren Deniz (23) ve İnanç Öktemay (44) yağmura yakalandı. Yoldaki su birikintisinden karşıya geçmek isteyen Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, suda elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Daha sonra yaşanan bu olaya ilişkin Gediz Elektrik tarafından yazılı bir açıklama yapıldı:

“İzmir’in Konak ilçesinde, kenti etkisi altına alan sağanak yağış sırasında İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz isimli vatandaşlarımızın elektrik akımına kapılarak vefat ettiklerini büyük bir üzüntüyle öğrendik.

Dün akşam saatlerinde yaşanan acı kayıpların soruşturması adli makamlarca yürütülürken; biz de ilgili mercilerin olayı ivedilikle aydınlatmasına yardımcı olmak adına her türlü desteği sunmayı sürdürüyoruz. Yapılan ilk incelemelerde bölgede şirketimize ait herhangi bir havai yatırımımızın bulunmadığını, haberlere de yansıyan mazgalların sorumluluğunun şirketimizde olmadığını önemle belirtmek isteriz. Öte yandan, bölgeyle ilgili yatırımlarımıza ilişkin son 6 aydır herhangi bir şikâyet kaydı da bulunmamaktadır.

Araştırmaların devamında bilirkişi raporunu takiben olayın aydınlatılacağına olan inancımızı belirtirken, tüm desteğimizle, en şeffaf şekilde ilgili mercilerin yanında olduğumuzu vurgulamak isteriz. Kaybından derin üzüntü duyduğumuz İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’e Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz”

TEKİN: İKİ VATANDAŞIMIZ GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜ

Yerel basının defalarca Gediz Elektrik'i önlem alması için haber yaptığı ortaya çıktı. Gürsel Tekin konuya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak olay yerinin İzmir'in en merkezi yer olduğuna da vurgu yaptı. Ege Telgraf'ın bölgedeki ihmali daha önce belirttiğini söyleyen Tekin, '2 vatandaşımız göz göre göre ölüyor' açıklamasını yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN