Çanakkale'nin Ezine ilçesinde bulunan ve belirli dönemlerde pembe renge bürünen, kalp şeklindeki gölde oluşan beyaz köpükler endişeye sebep oldu. Dr. Öğretim Üyesi Tülay Bican Süerdem, göldeki köpüklenmenin dip suyu ile yüzey suyu sıcaklığı arasındaki farktan kaynaklandığını belirtti.
Dalyan köyünde bulunan ve antik dönemde iç liman olarak kullanılan kalp şeklindeki göl, nadir pembe göllerden biri olarak öne çıkıyor. Yalnızca belirli dönemlerde pembe rengini alan göl, sosyal medyada yayılan fotoğraflarıyla popülerlik kazanmış ve ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmişti.
MÜSİLAJLA KARIŞTIRILMAMALI
Ancak son zamanlarda gölün üzerinde ve çevresinde oluşan beyaz köpükler, endişe uyandırdı. ÇOMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Tülay Bican Süerdem, göldeki köpüklenmenin dip suyu ile yüzey suyu sıcaklığı arasındaki farktan kaynaklandığını belirtti. Süerdem, bu durumun müsilajla karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.
Dr. Süerdem, köpüklenmenin, gölün dip kısmındaki mikroorganizmaların su yüzeyine çıkmasıyla meydana geldiğini açıkladı. Bu mikroorganizmaların, güneş ışığının etkisiyle ölmesiyle birlikte köpüklenmenin de azaldığını ifade etti. Bu tür köpüklenmelerin yaz aylarında daha sık görüldüğünü ve sıcaklık artışıyla birlikte ortadan kalktığını belirtti.
Köpüklenmenin müsilaj oluşumundan farklı bir fenomen olduğunu vurgulayan Dr. Süerdem, müsilajın genellikle su kirliliğiyle ilişkilendirildiğini ancak köpüklenmenin mikroorganizma aktivitesinden kaynaklandığını söyledi. Bu nedenle, köpüklenme ve müsilajın birbirinden farklı biyolojik olaylar olduğunu açıkladı.