Dünyada kullanımı hızla yayılan yüz tanıma sistemini ilk yasaklayan yer ABD'nin San Fransisco kenti oldu.
Euronews Türkçe'nin aktardığı habere göre; Amerika Birleşik Devletleri'nde San Francisco kenti yönetimi, polisin ve belediyeye bağlı diğer kurumların, vatandaşları yüz tanıma teknolojisiyle teşhis etmesini yasaklayan ilk şehir oldu.
San Francisco Denetim Kurulunun, 8'e karşı 1 oy ile kabul ettiği düzenleme önümüzdeki hafta ikinci kez oylanarak resmen şehir kanunu haline gelecek.
İZNE TABİ TUTULACAK
Düzenleme ile birlikte polisin ve belediyeye bağlı diğer kurumların vatandaşları yüz tanıma teknolojisiyle teşhis eden donanımları kullanmaları ve bu türden bilgileri içeren veri tabanları oluşturmaları Denetim Kurulunun iznine tabi tutuldu.
ÇİN'DE HER YERDE UYGULANIYOR
Çin'de önce güvenlik amaçlı başlatılan yüz tanıma teknolojileri artık bazı şehirlerde belediyecilik hizmetlerinde de kullanılmaya başlandı. Çinliler metroya dahi bu yöntemle binebiliyor. Uygulama ilk olarak Çin'in Silikon Vadisi olarak da bilinen Shenzen'de başlatıldı ve yakında ülke genelinde uygulanmaya başlanacak.
Yine Çin'deki bazı fast food restoranlarında sipariş için müşterilerin yüzünü taratması yeterli. Dünyanın en kalabalık ülkesinin sokaklarında, yüz tanıma özelliği olan yaklaşık 170 milyon güvenlik kamerası bulunuyor ve bunlara 400 milyon yeni kamera daha eklenmesi planlanıyor.
HIZLA YAYILIYOR
Çin'in ardından yüz tanıma sistemlerini devlet, belediyecilik ve özel sektörde en çok uygulayan ülkeler sırasıyla şöyle: Singapur, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE).
Örneğin Singapur'da 100 bin trafik ışığı lambasında sokaktaki insanların yüzlerini algılayan kameralar bulunuyor. Benzer şekilde Dubai Havaalanı 80 adet kameraya sahip.