Şampiyon karateci Yıldız Aras kariyerinin bilinmeyen noktalarını KARAR'a anlattı

Şampiyon karateci Yıldız Aras kariyerinin bilinmeyen noktalarını KARAR'a anlattı

Şampiyonlar şampiyonu efsane karateci Yıldız Aras, Cumhuriyet tarihimizin en başarılı kadın sporcusu... Katılıp da dereceye girmediği turnuva yok. Sürekli erkeklerle antrenman yapan, ‘Güçlü kız’ lakabı alan Aras kariyerinin bilinmeyen noktalarını anlattı.

[Karar]

CELAL DEMİRBİLEK

Cumhuriyet tarihimizin en başarılı kadın sporcusu, ‘Sönmeyen yıldız’ o: Yıldız Aras… Dünya karate literatüründeki lakabı ‘Güçlü kız’. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’ndan hiç boynu boş dönmedi. Altın, gümüş, bronz… Tam bir madalya avcısı.. 5 Dünya, 12 Avrupa, 3 Akdeniz Oyunları şampiyonu. Daha bitmedi. Ayrıca Dünya Şampiyonaları’nda 3 bronz, Dünya Kupası’nda 1 bronz, Üniversiteler Dünya şampiyonası’nda 1 gümüş, 1 bronz, Avrupa şampiyonalarında 2 gümüş ve 9 bronz, dört yılda bir yapılan Akdeniz Şampiyonaları’nda 1 gümüş, 1 bronz kazandı, Balkan şampiyonalarında aldığı madalyaları ise hesaba katmadı.

16-04/30/01krsp21yildiz1.jpg

İLK MAÇTA DİSKALİFİYE

Yıldız’a bu röportaj öncesi “Sana soru sormayacağım” dedim. Bu röportaj 45 yıllık gazetecilik kariyerimde soru sormadan yaptığım tek röportajımdır. O anlattı, ben dinledim...

-İlk müsabakada sert vurduğum için diskalifiye olduğumu hatırlıyorum. Tabii hep erkeklerle antrenman yapınca, kızların karşısında kontrollü olmak gerektiğini o maçta anladım.

-Benim karateye başladığım dönemlerde bayanlar daha az spor yapıyordu. Antrenmanlarda genelde tek kız olurdum. Bunun için erkeklerle antrenman yapardım. Maçlara çıktığımda da kızlarla maç yapmak daha kolay olurdu. Hatta kız arkadaşlarıma “Bir kızdan yumruk yiyip nasıl yere düşüyorsunuz?” diye sorardım.

-Yeni yeni derece yapmaya başladığım zamanlarda Almanya’da sporcu bir arkadaşım bana “Herkes seni soruyor, ‘Neden bu kız hep kendi kendine konuşuyor diye’ demişti. Ben sure okuyordum sürekli tabi ki!

-Bence başarı için gereken çalışmak, çalışmak, çalışmak... Bunun dışında istemek; fedakarlık yapmak ve inanmak, inanç dünyanı sağlam tutmak.

16-04/30/01krsp21yildiz2.jpg

RAKİP HOCALARI ÇILDIRTTI

-Diğer sporculardan genelde  kuvvet olarak üstün olduğumu düşünüyorum. Zaten yurtdışında bana ‘Strong Girl’ (Güçlü kız) diyorlardı. Genel olarak yumrukla puan alırdım. Ve o zamanlar kızların pek kullanmadığı düşürme tekniği (ashi barai) benim özel tekniğim idi. Yıllarca bu teknikleri kullandım herkes bunu bilir ama yine de maçlarda puan verirlerdi. Karşımda diğer ülke antrenörlerinin çıldırdığını görürdüm. Büyük ihtimalle bana karşı özel çalıştırmalarına ve maç öncesi taktik vermelerine rağmen sporcularının yine aynı şekilde yenilmelerine dayanamıyorlardı.

-Her zaman ‘ikinci olduğuma sevindiğim gün bu işi bırakırım’ dedim. Ve ikinci, üçüncü olup gözümden yaş gelmediği anda bıraktım.

-Bağcılar Belediyespor’da başladığım antrenörlüğü Avrupa ve Dünya Şampiyonu sporcularla taçlandırmak istiyorum. Bunun için Belediye Başkanımız Lokman Çağrıcı’nın desteği sonsuz. Bana talimatı “Senin gibi yeni Yıldız’lar yetiştirmeni istiyorum” oldu. Ben de bunun için çalışmalarımı devam ettiriyorum.

16-04/30/yildizaras-2.JPG

DOPİNGLİ ÇIKSAYDIM...

Doping yapan sporcunun şampiyon olamayacağının bilincinde olduğunu söyleyen Yıldız Aras, “Tabii ki doping kullanılsa dahi bunun altında uzun zorlu bir çalışma var. Ama karakter meselesi sanırım. Ben Allah korusun böyle bir şey yapmış olsaydım ve şampiyon olup sonrasında şampiyonluğum doping dolayısıyla elimden alınmış olsa bir daha kolay kolay o camianın içine giremezdim sanırım” diye konuştu.

16-04/30/01krsp21yildiz4.jpg

POLİTİKA KURBANIYIZ

Türkiye'nin, politik sebeplerden dolayı olimpiyatlarda yer almadığını düşündüğünü belirten Aras, “Karate olimpiyatlarda yer alan çoğu branştan daha fazla katılıma sahip. Olimpiyatlarda olmamamızın nedenlerinin politik olduğunu düşünüyorum. Son seçimlerde 6 oy ile kaybetmişti sanırım. O sene ümitliydik ama olmadı. Olimpiyatların 2020’de Tokyo’da yapılacak olması bizi yeniden fazlasıyla ümitlendiriyor” dedi.

16-04/30/198243.jpg

YILDIZ ARAS KİMDİR?

10 Kasım 1977 İstanbul Bağcılar doğumlu. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu. Şu an Bağcılar Belediyesi Spor Kulübü Karate Antrenörü, U21 Bayan Milli Takımı Teknik Kurulu Üyesi, Bağcılar Kazım Karabekir Ortaokulu’nda Müdür Yardımcısı... Karateye ilk olarak 9 yaşında Van Damme ve Bruce Lee filmlerinin etkisiyle başladı. Kaderin cilvesi, ilk antrenörü Yüksel Baltay aile dostları ve kapı komşularıydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN