Dünya karatesinin altın ismi Haldun Alagaş’ın ismi spor salonuna ve caddeye verildi, tekmesi bu sporun literatürüne girdi ancak devlet sporculuğu unvanını kazanamadı. Zira karate olimpik spor değil ve Alagaş mevzuata takılmış durumda...
[Karar]
CELAL DEMİRBİLEK
Haldun Alagaş... Karatede iki kez dünya, üç kez Avrupa şampiyonluğu kazandı. Dünya tatamilerinde ‘Haldun tekmesi’ ile efsane oldu… Japonya’da keşfedilen ve dünyaya yayılan karateyi şimdi beş kıtaya sevdiriyor, öğretiyor. Yaşarken adı spor salonuna, caddeye verildi, büstü dikildi. Bir şeyi eksik kaldı, devlet sporcusu olamadı… Peki neden? Karate olimpik spor değil de ondan…
Bu durumun kendisini çok üzdüğünü belirten 46 yaşındaki Alagaş “Bir sporcuya neden ‘devlet sporcusu ünvanı’ verilir? Başarılarından... Ben buna layık değil miyim? Tamamen Türkiye’de yetişip karatede büyüklerde en genç ve ilk Türk dünya şampiyonu benim. Dünya Kupası ve Avrupa şampiyonlukları da kazandım” dedi.
REDDEDİLDİ
Spor müşavirliği hakkını kazanmış olmama rağmen başvurusunu geri çevirdiklerini belirten Alagaş şöyle devam etti: “Karatenin olimpik spor olmamasını gerekçe gösterdiler. Oysaki genel müdürlüğün olimpik spor tanımı ‘Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan branşlar’ yazıyordu. Karate de tanınıyordu daha sonraları tanındığımızı fakat olimpiyat programında olmadığımız için yarışamadığımızı dile getirdim. Hatanın düzelmesini beklerken devlet sporculuğu tanımında ‘olimpiyatlarda yarışan olimpik branşlar’ ibaresinin eklendiğini üzülerek gördüm.
Aslında bir açıdan da haklı olduğumu ve olimpik branş olduğumuzun da bir şekilde kabulüydü. Zira öğretmen atamaları olimpik branşlar üzerinden yapılırken, birçok karateci öğretmen olmuşlardı. Ayrıca devlet sporculuğunda branşın olimpiyatta olması şartı koşulurken o branşta hiç olimpiyata katılmamış Avrupa şampiyonu olan bir kişi de devlet sporcusu olabiliyor.”
Tecrübeli sporcu, “Özellikle ilkleri başarmış bir sporcu olarak ülkemizin madalyaya hasret olduğu o yıllarda binlerce kişiye ilham verdik. Adım spor salonuna ve caddeye verilirken sporcular parkında bir büstüm bulunurken bunu hak ettiğimi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
FRANSA'DA ADINA TURNUVA
Haldun Alagaş, adına yurt dışında uluslararası yarışma düzenlenen belki de tek Türk sporcu…Fransa’nın Phalsborg kentindeki Uluslararası Alagaş Cup Karate Turnuvası bu yıl beşinci kez düzenlendi. Alagaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Fransa’da yaşayan arkadaşım Atay Kılıç ve İsviçre’de yaşayan karate hocası Zübeyir Şahin’in destekleriyle adıma düzenlenen bu turnuva geleneksel hale geldi” dedi.
BU İŞ MUTFAĞA BENZER
“Tatamide tekme tekniklerimi filme aldılar. Adeta röntgenimi çektiler yine de beceremediler. Oysa karate teknikleri birdir, ancak uygulama farklıdır. Bu işi ben mutfağa benzetirim. Malzemeler dünyanın neresine giderseniz gidin aynıdır. Ancak burada önemli olan aşçıdır.”
JAPONLAR PEŞİMDE!
“Biz karate sporunu Japonya’dan öğrendik ama şimdi onlar benim tekniklerimi ve çalışma programımı öğrenmek için büyük çaba gösteriyorlar. Onlarla birlikte çalışırken benden bir şey öğrenemiyorlar ama ben onlardan çok şeyler alıyorum. İngiltere, Belçika, İsviçre, Almanya, Romanya, Ürdün, Gürcistan ve Suriye gibi ülkelerin hem milli takımlarını hem de kulüp takımlarına seminerler verip çalıştırıyorum.”
HER ÜLKEDEN ÖĞRENCİM VAR
“Suudi Arabistan, Ürdün, Makedonya, Bulgaristan, Gürcistan, Güney Afrika’dan çok sayıda karateci ferdi olarak Türkiye’ye gelerek benden özel dersler alıyorlar. Birlikte antrenman yapıyoruz. Ayrıca değişik ülkelere gidip seminerler veriyorum, milli takımları çalıştırıyorum.”