Dünya genelinde sıklıkla kullanılan bazı zayıflama ilaçlarındaki etken madde ile kalp krizi arasında ilişki olduğu uzun yıllar yapılan araştırma sonucunda tespit edildi. İşte detaylar...
'Mucize kilo verme iğneleri' olarak görülen zayıflama ilaçlarının etken maddesi semaglutid üzerine yapılan bir araştırma kalp krizi, felç ve kardiyovasküler rahatsızlık nedeniyle ölüm riskini azaltabildiğini gösterdi.
University College London'dan araştırmacıların yürüttüğü çalışmaya 41 ülkeden 45 yaş ve üzeri 17 bin 604 kişi dahil edildi.
Daha önce kalp krizi gibi kardiyovasküler bir rahatsızlık geçirmiş katılımcıların yarısına ortalama 40 aylık bir süreç boyunca haftalık 2,5 mg semaglutid diğer yarısına da plasebo verildi.
ZAYIFLAMA İLAÇLARI GERÇEKTEN KİLO VERDİRİYOR MU?
Plasebo grubundaki 8 bin 801 hastanın 701'inde (yüzde 8) kalp krizi gibi kardiyovasküler bir durum yaşadı, semaglutid grubundaki 8 bin 803 hastada ise bu sayı 569'du. (yüzde 6,5). Bu veriler riskin yüzde 20 azaldığını gösteriyor.
Avrupa Obezite Kongresi'nde sunumu yapılan çalışma Ozempic ve Wegovy gibi zayıflama ilaçlarının etken maddesi olan semaglutidin katılımcıların tedavideki başlangıç kilosundan ya da ne kadar kilo verdiğinden bağımsız olarak fayda sağladığını da ortaya koydu.
ZAYIFLAMA İLAÇLARI KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR MU?
10haber'de yer alan habere göre, araştırmanın baş yazarı Prof. Dr. John Deanfield, elde ettikleri bulguların kardiyovasküler rahatsızlıkları olan hastalara bu ilacın rutin olarak verilebileceğini gösterdiğini söyledi.
Prof. Dr. John Deanfield 1990'lı yıllarda statinlerin (kolesterolü düşüren ilaçlar) tıp alanında çok önemli bir buluş olduğunu ve kardiyoloji uygulamalarında devrim niteliğinde kabul edildiğini hatırlatarak semaglutidin de kardiyovasküler sağlığın iyileştirilmesi açısından benzer şekilde çığır açıcı olarak görülebileceğini söyledi.