Yemekten sonra herkes bu hatayı yapıyor! Bu hata, erken yaşlanmaya davetiye çıkarıyor! Sakın bu hataya düşmeyin... Yemekten sonra bunu yapan erken yaşlanır!
Kahve, dünya genelinde sıkça tüketilen bir içecektir ve içerdiği kafein nedeniyle birçok insanın güne enerjik bir başlangıç yapmasına yardımcı olur. Ancak, kahvenin demir emilimi üzerindeki etkileri konusu da önemli bir sağlık meselesidir. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, bu konu hakkında bilgiler verdi.
KAHVENİN TAMAMI 10 SAATTE VÜCUTTAN ATILIYOR
Kahvenin tüketildiğinde kandaki kafein seviyesinin yaklaşık bir saat içinde zirveye ulaştığını belirten Prof. Dr. Göral, kafeinin yarısının 6 saatte, tamamının ise 10 saatte vücuttan atıldığını açıkladı. Günlük olarak 2-3 fincan kahveden fazlasının zararlı olabileceğini vurguladı.
DOĞAL İDRAR SÖKTÜRÜCÜ
Kafeinin doğal bir idrar söktürücü olduğunu, bu nedenle sıvı kaybına yol açabileceğini ekledi. Bu sıvı kaybını telafi etmek için yeterli miktarda su içmenin önemine dikkat çekti. Kahve tüketilirken bir bardak su içmenin iyi bir alışkanlık olduğunu söyledi.
YEMEKTEN SONRA KAHVE DEMİR EMİLİMİNİ AZALTIYOR
Kahvenin yemekle birlikte tüketilmesinin demir emilimini azaltabileceğini belirten Prof. Dr. Göral, yapılan araştırmaların kahve ile tüketilen yemeklerin demir emilimi üzerindeki etkilerini ortaya koyduğunu ifade etti. Örneğin, bir araştırmada, hamburger ile bir fincan kahve içmenin demir emilimini yüzde 39 oranında azalttığını belirtti. Ayrıca, kahve ve çayın aynı öğünde tüketilmesinin demir emilimini yüzde 64 oranında azalttığına dikkat çekti. Kahve veya çayın ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak demir emiliminin daha fazla azaldığını belirtti.