B12 testi, kansızlık ve buna bağlı olarak gelişen semptomlarda yapılır. Makrositik anemilerin araştırılması, megaloblactik eksikliklerinde vücutta bir takım reaksiyonlar ortaya çıkar. Uzman hekimler tarafından bu tarz semptomlar görülünce test yapmak çözüm noktasıdır. Midede b12 vitaminin emilimine destek olan kanallar vardır. Emilimi sağlayan intreksak proteinleri, eksik olduğunda ince bağırsaklarda emilim problemleri ortaya çıkıyor.
VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİ HANGİ DURUMLARDA ORTAYA ÇIKAR?
Vejeteryan ve vegan beslenme türlerinde B12 vitamin eksikliği ortaya çıkabilir. B12 testi bazı emlimsel tıbbi bozukluklarda da istenebiliyor. Cronh, kistik, çölyak hastalıkları olarak sıralanabilir.
Kronik böbrek yetmezlikleri, karaciğer ile ilişkili hastalıklar, diyabet, insülin şeker hastalığı, lökositozlar yüksek değerli b12 yüksekliğine rastlanabilir. B12 vitaminleri birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde önemli bir yer sahiptir.
VİTAMİN B12 TESTLERİ YAPTIRILARAK HANGİ HASTALIKLAR BULUNUR?
B12 eksikliği veya fazlalığı genellik ile düzensiz beslenme nedeni ile ortaya çıkıyor. Vitamin değerlerini düzenlemek için her türlü meyve ve sebzenin düzenli tüketilmesi gerekiyor. Hekim kontrolünde tüketilmesi gereken besin miktarı belirlenmelidir. Sadece hayvansal gıdanın içeriğinde bulunan bazı B12 vitamin eksikliği ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Sinir hasarına bağlı ağrı ve karıncalanmaya sebep olabilir. Zamanla cilt üzerinde hissizlik oluşmaya başlar.
VİTAMİN B12 EKSİKLİĞİNİN VÜCUT FONKSİYONLARINA ETKİSİ
Kalp ve damar sağlığı ile ilişkili bozukluklar, vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler. Yine aynı şekilde duygu durum bozukluğu ile ilintili depresyon gözlemlenebilir. B12 yüksekliği alyuvar hücrelerinin kendisini kontrol etmemesine neden olur. Bazı ilaçları uzun süre kullananlar, aile öyküsünde b12 ile ilgili hastalığı olan kişiler, yaşlı yetişkinler risk gruplarında yer alırlar.
- İnsan sağlığı yaşamsal fonksiyonlarına devam edebilmek için vitamin değerlerine ihtiyaç duyar.
- Su ve yağda çözülen vitaminler iki gruba ayrılır. Buna bağlı olarak yapılan test grupları birbirlerinden farklılık gösterir.
- Vitamin B12 testi, proteinsel metabolizmanın yaratmış olduğu etkileri inceliyor.
- B12 vitamin testi vücut sisteminde gelişen sinirsel tahribatları ortaya çıkarır.
- Vücut ısısı düşük olan bir insanın kan değerlerine ve buna ek olarak vitamin b12 değerlerine zaman kaybetmeden baktırması gerekiyor.
- Vitamin b12 testi yapılmadan önce aç karna gelinmesi gerekiyor.
VİTAMİN B12 TESTİ YAPTIRMANIN NÖROLOJİK SEMPTOM BELİRTİLERİNE KATKISI
Vitamin değerleri düşük olan bir insanın nörolojik kanallarında hastalıklar görülmeye başlar. Hastalar, vitamin b12 testi nedir diye merak edebilirler. Nörolojik boyutta; baş dönmesi, mide bulantısı, ellerde ve tüm bedensel koordinasyonlarda titreme ortaya çıkabilir. Hekimler tarafından uygulanan vitamin b12 testi var olan hastalık hakkında detaylı bilgi vermiş olur . Vitamin b12 testi yapıldıktan sonra hekim kararı ile elektronörofizyolojik çalışmalar yapılabilir.
VİTAMİN B12 TESTİNİN DETAYLI BİLGİ VERMESİ
Yılın belirli zamanlarında düzenli olarak vitamin b12 testi yaptırılması gerekiyor. Bu sayede vücut içinde bulunan vitamin değerleri hakkında detaylı bilgi birikimine sahip olunur. Vitamin b12 değerleri, vücut içinde sınırlı sayıda var olan kofaktörlerdir. Bitkisel besinlerde baklagiller hariç, diğerlerinde b12 değerleri bulunmuyor.
Bu nedenle haftanın belirli günlerinde b12 değerlerini içine alan besinler tüketilebilir. Vitamin b12 testi, kişinin hastalığının prognozu hakkında bilgi verici oluyor. Vitamin b12 testi hastanın, vitamin aralıklarını ayrıntılı bir sistemde gösteriyor. Haftalık ve aylık besin değerleri test sonucuna göre sıralanıyor.