Uzmanından ölüm oranı yüzde beşe çıktı uyarısı: Maymun çiçeği hızla yayılıp öldürüyor

Uzmanından ölüm oranı yüzde beşe çıktı uyarısı: Maymun çiçeği hızla yayılıp öldürüyor

Dünya Sağlık Örgütü, Maymun çiçeği olarak bilinen ‘Mpox Salgını’ sebebiyle küresel acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Türkiye’de henüz vakaya rastlanmadığı ve sürecin hassasiyetle takip edildiğine değinildi. Salgınında bu yıl 15 bine yakın vakanın bildirildiğine Prof. Dr. Yavuz, “Bu Mpox salgını biraz daha hızlı yayıldı. 2022’de, dünyaya ilk yayılan salgında ölüm oranı yüzde 1’in altındaydı. Burada yüzde 5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2022’den sonra ikinci kez ‘Küresel acil durum’ ilan ettiği ve halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen Mpox virüsü salgınıyla ilgili tüm dünya alarma geçti. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de henüz vaka görülmediğine yönelik açıklamada bulunurken, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, çiçek aşısının da koruma sağladığı Mpox virüsüne karşı Türkiye’ye de yeniden aşı getirilmesi gerektiğini vurguladı.

1kapak-003.jpg

Çiçek aşısı, hastalığın kalıcı olarak sona ermesinden sonra 1980’li yıllardan beri ülkemizde kullanılmıyor. Prof. Dr. Yavuz, “2024 yılı içinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 15 bin vaka bildirildi. 500 kadar da ölüm var. 2022’de, dünyaya ilk yayılan salgında, ölüm oranı yüzde 1’in altındaydı. Burada yüzde 5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor. Aşısı var, önceden, çiçek hastalığı için kullandığımız bir aşı. Türkiye’de şu an aşı olmadığı için, aşının sağlanması gerekiyor” dedi. Hastalığın yayıldığı Afrika’nın Kongo bölgesinden seyahat edenlere de dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Afrika’da bütün bir kıta olarak değil, şu an esas olarak Kongo’da bu hastalık fazlaca görülüyor. O bölgeyle teması olan kim olursa olsun, uygun semptomlarla gelmişse, o hastada düşünmek lazım” diye konuştu.

2022’de hastalığın belli risk gruplarında oldukça yayıldığını hatırlatan Prof. Dr. Yavuz, şunları aktardı: “Türkiye’de de o sırada vakalar görüldü. Fakat riskli grupların takibi, bunların aşılanması gibi yöntemlerle 2022’de Afrika dışına çıktıktan sonra ortaya çıkan bu salgın kontrol altına alındı. O dönemde dolaşan suş, daha hafif hastalıkla seyrediyordu. Genellikle deride ya da bulaştığı bölgede döküntülerle, hafif bir ateşli hastalık şeklinde seyrediyordu. Çok da ölüm olmadı, ölüm oranı yüzde 1’in altında kaldı 2022’deki salgında. Ardından, kontrol altına alınınca salgın sonlandırıldı. Fakat Afrika’da, Kongo’da, Orta Afrika’da, 2023’ün ortalarından beri yeniden ve başka bir virüs tipi yani ölüm oranı biraz daha yüksek olan bir virüsle yeni bir salgın başladı. Bu Mpox salgını 2022’deki salgından farklı olarak biraz daha hızlı yayıldı Afrika bölgesinde. Özellikle Kongo’da çok hızlı yayılarak, çevre ülkelere de sıçradı. Sadece 2024 yılı içinde 15 bin vaka Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde var ve 500 kadar da ölüm var. 2022’deki dünyaya ilk yayılan salgında ölüm oranı yüzde 1’in altındaydı. Burada yüzde 5’lik bir ölüm oranından söz ediliyor.”

‘2022’DE TÜRKİYE’DEN 12 VAKA BİLDİRİLDİ’

Bu salgının bir diğer özelliğinin de heteroseksüel cinsel ilişkiyle bulaşabilme özelliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yavuz, “Afrika dışındaki ülkelerde şu anda bu suşa bağlı yani Soy 1B dediğimiz suşa bağlı bir vaka tanımlanmış değil. Ama Kongo’nun komşu ülkelerine yayılabilmesi, diğer ülkelere de yayılabilme potansiyeli taşıdığı için ülkelerin gerekli önlemleri alması, hazırlıklarını yapması açısından uyarılması amacıyla, da bu acil durum ilanı yapılmış oldu. Türkiye’de 2022 salgınında Sağlık Bakanlığı’nın elinde verileri var, biz kesin rakamı bilmiyoruz açıklanmadı ama uluslararası camiadan öğrendiğimiz kadarıyla Türkiye’den bildirilen 12 vaka olduğu söyleniyor 2022 salgınında” diye konuştu.

PANDEMİNİN ÜÇ KURALI YENİDEN GÜNDEMDE

Hastalığın bulaşma yolunun yakın temas olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, şu bilgileri aktardı: “ Hasta kişinin mukozasıyla veya cildindeki lezyonlarıyla yakın temas olduğu zaman bulaşır. Aslında çok kolay bulaşan bir virüs değil. Toplu taşımada risk yok değil ama çok nadir. Dolayısıyla bundan çok kaygı duymamıza gerek yok. Hasta kişiyle, mukozasıyla, ağız içi mukozası olabilir, genital mukozası olabilir ya da derisindeki lezyonlarıyla, çünkü bu da su çiçeğinde olduğu gibi döküntülü bir lezyon ya da bu lezyonlarla yakın temas olursa bulaşabiliyor. Yine bu hasta kişilerin, bu lezyonlarının bulaştığı birtakım eşyalarla da bulaşma olabiliyor; yani yatak, çarşaf gibi. Hasta kişiyle aynı evde yaşayan kişilerden de bulaşma olabileceği söylenebiliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN