Unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler

Unutkanlığa karşı alınabilecek önlemler

Uzm. Dr. Gülten Özdemir, günlük hayatta unutkanlığı azaltmak için gülümsemeyi, fiziksel egzersizi, dinlenmeyi teşvik ediyor ve kafein ile sigara tüketimini azaltmayı öneriyor.

Günlük yaşamında unutkanlıktan şikayetçi olan kişiler en çok isimleri, telefon numaralarını, randevularını, yapılacak işleri, alışveriş listelerini unuttuklarından ve sakladıkları eşyaları bulamamaktan yakınıyor.

Yaşlanmayla birlikte beyin hücrelerinde kayıplar gözlendiğini ve bunun fizyolojik bir süreç olduğunu belirten Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Gülten Özdemir, yaşadığımız çağda unutkanlık sorununun gençleri de etkilediğine dikkat çekti. Özdemir, “Unutkanlık, son zamanlarda hemen her yaş grubunda görülen ortak bir sorun haline geldi. Günlük hayatın getirdiği yoğun stres, zihinsel ve fiziksel yorgunluk unutkanlıkların artmasına neden olan başlıca etkenler arasında. Unutkanlığın mutlaka ciddiye alınması ve hekime danışılması gerekir. Unutkanlıklar kişinin ve çevresindekilerin günlük hayatını olumsuz etkilemeye başladığında, bir sorun var demektir. Özellikle yaşlılarda unutkanlık doğal bir sonuç olarak görülmemeli ve tüm unutkanlıklar mutlaka değerlendirilmeli. Unutkanlığın hastalık boyutunda olup olmadığına, gerekli testleri yaparak bir uzman hekim karar vermeli” diye konuştu.

Uzm. Dr. Gülten Özdemir'in unutkanlıkla ilgili önerileri oldukça faydalı görünüyor. Günlük hayatta unutkanlığı azaltmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

1. Gülümseyin: Gülümseme, depresyonu ve stresi azaltır, mutluluk hormonu serotonin salınımını artırarak konsantrasyonu ve dikkati güçlendirir.

2. Fiziksel egzersiz: Yürüyüş, yoga, fitness gibi sporlar beyin sağlığına katkıda bulunur.

3. Dinlenme ve ara vermek: Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır, stresi ve anksiyeteyi önler, bilişsel fonksiyonları güçlendirir.

4. Kafein, sigara ve alkol: Kafein alımını azaltın, sigarayı bırakın, alkolü ölçülü tüketin.

5. Zihin oyunları: Bulmaca, zeka soruları, satranç gibi oyunlar zihinsel olarak aktif kalmayı teşvik eder.

6. Toksinlerden uzak durun: Kurşun, alüminyum gibi toksinlerden kaçının.

7. Sosyal ilişkiler ve hobiler: Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin, hobilerinize zaman ayırın.

8. Beslenme: Gıdaların glisemik indeksi yüksek olanlardan kaçının, vitamin ve mineralleri yeterince alın.

Bu önerilerle günlük hayatınızda unutkanlığı azaltabilir ve beyninizi genç tutabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN