Ülke genelinde yeni salgın paniği! Vakalar her geçen gün artıyor: Yıllar sonra yine ortaya çıktı

Ülke genelinde yeni salgın paniği! Vakalar her geçen gün artıyor: Yıllar sonra yine ortaya çıktı

Uzun yıllardır görülmeyen bir hastalık resmen yeniden hortladı. Vakalar git gide artarken uzmanlar vatandaşları uyarıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Son günlerde dünya genelinde kızamık ve boğmaca vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu hastalıkların COVID-19'dan çok daha hızlı bulaştığını belirtiyor. Özellikle aşı karşıtlığı ve aşılama oranlarındaki düşüş, bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmasına neden oluyor. Boğmaca ve kızamık gibi ölümcül komplikasyonlara yol açabilen hastalıklar konusunda aileler uyarılıyor.

yeni-proje-23-001.jpg

KIZAMIK VE BOĞMACADA ARTIŞ, SALGIN TEHLİKESİNE YOL AÇIYOR

Dünya genelinde, özellikle gelişmiş ülkelerde kızamık ve boğmaca vakalarında kayda değer bir artış yaşandığı bildiriliyor. Uzmanlar, bu hastalıkların COVID-19'dan bile daha hızlı yayıldığını ve toplum sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.

Ülkemizde de, aşılamada yaşanan eksiklikler, aşı karşıtlığı ve kararsızlık gibi nedenlerle bu hastalıkların tekrar görülmeye başlandığı belirtiliyor. Çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanları, özellikle bebeklerin ve küçük çocukların aşılanmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

yeni-proje-24.jpg

AŞI KARŞITLIĞI VE AŞI ORANLARINDA DÜŞÜŞ

Prof. Dr. Eda Kepenekli, kızamık ve boğmaca vakalarındaki artışı aşılama oranlarındaki düşüşe bağladı. Geçtiğimiz yıllarda, çocukluk çağı aşılarının oranı %95'in üzerindeyken, son yıllarda bu oranların belirgin şekilde düştüğünü ve bunun da hastalıkların yeniden yayılmasına yol açtığını belirtiyor.

Kepenekli, "Kızamık, COVID-19'dan çok daha hızlı yayılan bir hastalık. Aşı oranlarının azalmasıyla birlikte, unuttuğumuz hastalıkları yeniden görmeye başladık. Bu durum, toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor" dedi.

yeni-proje-25.jpg

BOĞMACA, BEBEKLER İÇİN CİDDİ BİR TEHDİT

Boğmaca, özellikle 6 aydan küçük bebekler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Prof. Dr. Kepenekli, boğmaca vakalarında, özellikle bebeklerde öksürük nöbetleri sonrasında nefes darlığı ve apne gibi hayati tehlike yaratabilecek durumların yaşandığını belirtiyor.

"Boğmaca, antibiyotik tedavilerine karşı direnç geliştirebiliyor, bu da tedavi süreçlerini zorlaştırıyor. Küçük bebeklerde öksürük nöbetleri o kadar şiddetli olabilir ki kafa içi kanama ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Boğmaca çok ağır seyredebilen bir hastalık, bu yüzden aşısı yapılması gerekiyor" diyor Kepenekli.

KIZAMIK AŞISI VE TEDAVİ YOKLUĞU

Kızamık, tedavi edilemeyen ve vakaların hızla arttığı bir enfeksiyon. Kepenekli, kızamık için antiviral tedavi bulunmadığını ve tek korunma yolunun aşı olduğunu belirtiyor. Yüksek ateş, döküntüler, kuru öksürük ve gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kızamık, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Uzmanlar, kızamık vakalarındaki artışı aşı karşıtlığına bağlıyor ve aileleri, çocuklarını bu hastalıklara karşı aşılatmaları konusunda uyarıyor.

yeni-proje-26.jpg

KORUNMANIN YOLU AŞI

Prof. Dr. Kepenekli, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklarla mücadelede aşının önemini vurguluyor. Aşılanma, sadece çocuklar için değil, aynı zamanda bebeklerle temas eden tüm bireyler için kritik bir önlem. Gebelerin, doğum öncesi dönemde boğmaca aşısı yaptırmalarının, bebeklerini korumada en etkili yöntem olduğunun altını çiziyor.

Boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar, bir kez aşılanma oranları düştüğünde yeniden tehdit haline gelebiliyor. Bu nedenle uzmanlar, aileleri bu hastalıklara karşı aşı yaptırmaları için bir kez daha uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN