‘Siyah cevher’ de diyorlar, her dertte başvuruyorlar! İlaçların kralı şifa dağıtıyor: İltihap, enfeksiyon, hazımsızlık…

‘Siyah cevher’ de diyorlar, her dertte başvuruyorlar! İlaçların kralı şifa dağıtıyor: İltihap, enfeksiyon, hazımsızlık…

Tür mutfağında çok fazla kullanılan kara halileye ‘Siyah cevher’ de diyorlar, her dertte başvuruyorlar. Bir baharattan daha fazlası olan ve ilaçların kralı olarak bilinen kara halilenin faydaları bakın neler…

Ayurveda, Hindistan’ın geleneksel tıbbı olarak biliniyor ve sağlık sorunları kadar cilt bakımına dair de doğal ilaçları içeriyor. Kara halile gibi Ayurveda bitkileri, çeşitli sağlık sorunlarına iyi gelmesiyle dikkat çekiyor. Özellikle iltihap, enfeksiyon ev hazımsızlık gibi sorunlara karşı tercih ediliyor. Peki, siyah cevher de denilen kara halile bitkisinin faydaları nelerdir? İşte cevabı…

KARA HALİLE NEDİR?

Kara halile, Ayurveda’da için önemli bir yere sahiptir. Antioksidan bakımından zengin olan bitki doğal müshil olarak biliniyor. Genelde Hindistan, Nepal, Çin gibi tropikal bölgelerde yetişir. Küçük ve dikdörtgen şeklinde olan kara halile, yeşilken toplanır ve sert bir dokusu vardır. Türkiye’de de siyah hardal tohumları kara halile olarak tanımlanır ve baharat olarak çok fazla kullanılır. Ancak, "Kara Halile" terimi, bölgesel olarak farklılık gösterebilir ve her yerde aynı anlama gelmeyebilir.

kara-halile-faydalari-1.jpg

KAHA HALİLE FAYDALARI

Kara halile bitkisi; kabızlık, diyabet ve kolesterol gibi rahatsızlıklara iyi gelirken, cilt problemlerine de çözüm olan bir yapıya sahiptir. İçeriğinde C vitamini, K vitamini, magnezyum, amino asitler, flavonoidler ve antioksidanlar vardır. Bu zengin içeriğiyle insan vücuduna sağladığı faydalar genel olarak şöyledir:

  • Öksürüğü hafifletir
  • Kabızlık, gaz ve şişkinliği azaltır
  • Vücuttan toksinlere atarak detoks etkisi gösterir
  • Cilt sorunlarının iyileşmesini sağlar
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Bağışıklığı düzenler
  • Cilt dokularını besleyerek, yaşlanma etkilerini minimuma indirir
  • Kan şekerini dengeler ve diyabeti kontrol altına alır
  • Oksidatif stresi azaltarak karaciğer sağlığına destek olur
  • Ağrı kesici etkisi vardır
  • Ağız içi yaraları, diş çürükleri ve diş eti iltihapları gibi diş sorunlarına iyi gelir
  • Astım, balgam ve öksürük sorunlarında kullanılabilir

kara-halile-faydalari-2.jpg

KARA HALİLE BİTKİSİ NASIL KULLANILMALI?

Kara halile tohumlarından elde edilen yağları ya da çayını tüketebilirsiniz. Salatalarda çok fazla tercih edilen kara halile tohumları, salamura yapılarak uzun süre muhafaza edilebilir. Tüketirken bal ilave ederek aromasını daha da güçlendirebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN