Çalışmalarını tamamlayan bilim insanları, kovid-19 virüsünün kanser tedavisinde potansiyel bir araç olabileceğini keşfetti. Şiddetli koronavirüs enfeksiyonunun, bağışıklık sistemindeki özel hücreleri aktive ederek tümörlerin küçülmesini sağlayabileceği tespit edildi. İşte detaylar...
ABD'de bilim insanları, SARS-CoV-2 (kovid-19) virüsünün RNA moleküllerinin, bağışıklık sistemindeki özel hücreleri aktive ederek kanserle mücadelede rol oynayabileceğini keşfetti.
Yapılan araştırmalar, koronavirüs enfeksiyonunun, kanser hücrelerine saldırarak tümörlerin boyutunun küçülmesine yol açabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, bu bulguyu hayvan ve insan dokuları üzerinde yaptıkları deneylerle gözlemledi.
Özellikle, 'uyarılabilen klasik olmayan monositler' veya 'I-NCM'ler' olarak bilinen özel hücreler, virüsün etkisiyle aktive olduktan sonra kanser hücrelerine saldırarak tümörlerin küçülmesine neden oluyor.
HENÜZ YALNIZCA HAYVANLAR ÜZERİNDE DENENDİ
Haber240'ta yer alan habere göre, Dr. Ankit Bharat, Canning Thoracic Institute'den yaptığı açıklamada, şiddetli kovid-19'un, kanser hücrelerine karşı savaşabilmesi için bir ilaçla uyarılabileceğini belirtti.
Araştırma, melanom, akciğer, meme ve kolon kanseri üzerinde olumlu sonuçlar verdi. Ancak bilim insanları, bu araştırmanın henüz erken aşamalarda olduğunu ve etkinliğin sadece hayvanlar üzerinde test edildiğini vurguladı. Yine de bu keşif, geleneksel tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen, ilerlemiş kanserli hastalar için yeni bir umut ışığı olabilir.
Dr. Ankit Bharat, bu yaklaşımın, tedavi yöntemlerini tükettikten sonra alternatif bir tedavi seçeneği arayan kanser hastalarına fayda sağlayabileceğine dair umut verdiğini ifade etti.