Türkiye'nin köklü geçmişi birçok farklı eseri de bünyesinde konuk ediyor. 1800 yıllık tarihi çeşmeden ilk kez su aktı. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kent hem görselliği ile herkesi büyülüyor hem de tarihi geçmişiyle merak uyandırıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'de ilk kez Burdur'da yer alan Sagalassos Antik Kenti'ndeki başlatmış olduğu Antoninler Çeşmesi'ndeki çalışmaları ardından Kibyra Antik Kenti'ndeki Anıtsal Çeşme'de devam eden çalışmalar ile birlikte Antalya'da Perge antik kentinde bulunan nehir tarlası Kestros'un adını taşıyan 1800 yıllık antik çeşme yeniden suya kavuştu.
ANTALYA'NIN TARİHİ YAPISI SUYA KAVUŞTU
Antalya'nın 18 kilometre doğusunda Aksu ilçesi sınırlarında yer alan Pamfilya bölgesine başkentlik yapan Perge Antik Kenti, güzelliğiyle herkesi hayran bırakıyor.1946'da Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılan daha sonra Prof. Dr. Jale İnan ve Prof. Dr. Haluk Abbasoğlu tarafından yürütülen kazı çalışmalarının ardından Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe başkanlığında sürdürülen çalışmalar ile adından söz ettiriyor.
Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülen ve Helenistik dönem boyunca Eski dünya içerisinde en zengin ve en güzel şehirler arasında olduğu sayılan UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kente yönelik devam eden çalışmalar doğrultusunda tarihi Çeşme Kestros'ta su akıtma işlemi 2 yılı aşkın süredir devam eden çalışmaların sonucunu aldı.
KANALDAN ÇEŞMEYE SU ÇEKİLDİ
Yunan matematikçi Apollonios'un Memleketi olan Perge Antik Kenti, Roma dönemi imparatoru Hadrianus tarafından 2. yüzyılda tarihlenen ve Nehir tanrıçası Kestros'un canlandırdığı heykelin yer aldığı çeşmeden su akmaya başladı. 2 yıl öncesinde Aksu Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda su sisteminin çalışıp çalışmadığının tespit edilmesi ile birlikte DSİ'ye ait kanalda çeşmeye su çekildi.
İlk çalışmaların 2022'de yapıldığını belirten Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Dönmez, bu zamana kadar proje çalışması gerçekleştirildiğini belirterek bakanlık destekleri ile projeyi sonucu erdirdiklerini söyledi. 1800 yıllık çeşmenin yeniden suya kavuştuğu belirtildi.
TÜRKİYE'NİN 3. SU AKAN ANTİK ÇEŞMESİ
Türkiye'de bulunan Sagalassos ve Kibyra antik kentlerindeki iki antik çeşmenin ardından 3. çeşmede de su akıtma işlemlerinin tamamlandığını dile getiren Dr. Aytaç Dönmez, "Yalnız bu çeşmenin onlardan biraz farkı var tabii ki. Bu fark da çeşmenin aktığı havuzun hemen devamında suyun aslında yaklaşık 700 metrelik lüks bir kanaldan bütün caddeyi katedmesi. Böylesi bir yapı aslında antik dönemde oldukça lüks olarak değerlendirilmekte. Perge Kestros çeşmesinin de aslında bu özelliğiyle diğerlerinden ayrılan bir farkı ortaya çıkıyor. Çeşmenin şu anda henüz restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmedi. Şu anda kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor hemen yanında. Bu kazı çalışmalarının akabinde de çeşmenin bir geniş kapsamlı restorasyon çalışması gerçekleştirilecek" sözlerini dile getirdi.
ANTALYA TURİZMİNİN ÖNEMLİ ESERİ
Bu Çeşmenin bir kapı niteliğinde olduğunu ifade eden Dönmez, çeşmenin hemen yanında bulunan tonozlu kemerli alanlardan yukarı doğru çıkan bir kapıyı temsil eden bir çeşme olduğunu söyledi. Bu yönüyle Perge Antik Kenti içerisinde bulunan özel bir yapıya dönüştüğünü ifade eden Dönmez, çeşmeden su akmasının Antalya Kültür Varlıkları, Antalya turizmi için önemli bir değer olduğunu söyledi.
Tamamıyla tamamlanan restorasyon işlemlerinin ardından bunu yapmayı planladıklarını ifade eden Dönmez, “Ama tabii ki daha sonra yaptığımız gözlemler ve değerlendirmeler bunun restorasyon öncesinde de gerçekleştirebileceği konusunda bizleri ikna etti. Ve bu bağlamda da Perge'de gördüğünüz gibi suya kavuşan bir çeşme ve bu çok güzel bir canlılık getireceğini düşünüyoruz." dedi.