Bakanlık yalanlamıştı! Prof. Dr. Ergönül’den dikkat çeken açıklama: Maymun Çiçeği Türkiye’de görüldü

Ölümle sonuçlanabilen maymun çiçeği virüsünün yayılma riski tüm dünyada endişe yaratırken, Prof. Dr. Önder Ergönül'den konuyla ilgili korkutan bir açıklama geldi. Prof. Dr. Ergönül, Sağlık Bakanlığı'nın, "Vaka görülmedi" açıklamasına rağmen Türkiye'de birkaç vakanın görüldüğünü söyleyerek, "Belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil. Vakaların olduğunu biliyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden yayılan ve komşu ülkelere de sıçrayan maymun çiçeği virüsü nedeniyle acil durum ilan etti. 2019 yılında başlayan Kovid-19 sebebiyle eve kapanan dünya, "Yeniden kapanma olur mu?" sorusuna cevap arıyor.

Türkiye'de de maymun çiçeği vakasının görülüp görülmediği vatandaşlar tarafından merak edilirken, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül'den konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar geldi.

'TÜRKİYE'DE BİRKAÇ VAKA GÖRÜLDÜ'

Prof. Dr. Önder Ergönül, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, virüsün iki türü olduğunu ve yayılma potansiyeli taşıyan türün şu anda etkili olduğunu belirtti. Türkiye'de ise şu ana kadar yalnızca birkaç vaka görüldüğünü ve bu durumun korkulacak bir seviyede olmadığını ifade etti. Prof. Dr. Ergönül, Sağlık Bakanlığı ile yakın temasta olduklarını ve vakaları dikkatle izlediklerini vurguladı.

whatsapp-image-2024-08-15-at-14-05-36-1.jpegProf. Dr. Önder Ergönül

Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Önder Ergönül, şu ifadeleri kullandı:

"Virüsün iki farklı türü var. Bu türlerden bir tanesi şu anda yayılmayı sağlıyor. Öncekinden farklı. Türkiye'de şu anda tek tük vakalar görülmüş olabilir.

Doğrudur belli hastanelerde tek tük vakalar görüldü ama korkacak bir düzeye ulaşmış değil. Vakaların olduğunu biliyoruz."

SAĞLIK BAKANLIĞI: TÜRKİYE'DE HERHANGİ BİR VAKA YOK

Sağlık Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de 2024 yılında herhangi bir vaka göstermediğini ve bu nedenle ülkemizde ek tedbir veya kısıtlama gereği bulunmadığını belirtti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Virüsün neden olduğu vücut döküntüleri, bu döküntülere dokunmak, bulaşmış giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek gibi yollarla bulaşabiliyor. İlk belirtiler virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkarken, virüs genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar şeklinde kendini gösteriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN