Klima karşısında uyuyanlar dikkat! Uzman isim uyardı: Klima kullanırken bunu sakın yapmayın

Klima karşısında uyuyanlar dikkat! Uzman isim uyardı: Klima kullanırken bunu sakın yapmayın

Havaların ısınmasıyla klima kullanımında artış başladı. Klima karşısında uyuyan insanlara uzman isimden uyarı geldi. Klima kullanımında enfeksiyon hastalıklarından korunmak için özellikle bu detaylara dikkat...

Havaların ısınmasıyla artan klima kullanımıyla ilgili önemli uyarılar geldi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, klima kullananları uyardı.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının uyku sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Prof. Dr. Öztürk, çalışan klimaya karşı uyumanın çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

UYKU ORTAMININ İDEAL SICAKLIĞI

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Öztürk, uyku sağlığının hava sıcaklığıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, "İdeal uyku ortamının sıcaklığı 19-22 derece arasında olmalı. 19 dereceden soğuk ve 22 dereceden sıcak olduğunda uyku kalitesi etkilenmektedir." dedi. Bu nedenle, aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında klimayı doğru şekilde kullanmanın önemine değindi.

KLİMANIN DOĞRU KULLANIMI

Prof. Dr. Öztürk, sıcaklardan korunmak ve serinlemek amacıyla klima kullanımının yaygınlaştığına dikkat çekerek, "Özellikle yatak odalarına konulan klimaların 16-17 derecelerde değil, en düşük seviye olarak 20 derece civarında çalıştırılması uyku sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Aslında yatak odasında klima bulundurmayıp diğer odalardaki klimadan dolaylı faydalanmak sağlıklı olanıdır. Açık klimaya karşı uyumak pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Vatandaşlar bu yaz sıcağında hasta olabilirler.

İyi temizlenmemiş klima filtrelerinden mikrop kapabilme riski var. Aynı zamanda aşırı soğuğun etkisiyle enfeksiyon hastalıkları görülebiliyor. Hareket sistemine ilişkin rahatsızlıklar, adale krampları, boyun ve omuz tutulmaları meydana gelebiliyor. Birdenbire soğuyan kas gruplarında spazm olabiliyor. Bademcik iltihabı, boğazı üşütme ya da daha ağır durumlarda zatürreye kadar gidecek durumlar olabilir." şeklinde konuştu.

UYKU ÖNCESİ TAVSİYELER

Prof. Dr. Öztürk, uyku öncesinde klimanın bir süre çalıştırılarak odanın serinletilmesini ve ardından kapatılarak uykuya geçilmesini tavsiye etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN