Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve grip kendisini göstermeye başladı. Hastalığa karşı en etkili yöntem olan grip (influenza) aşısını hastanelerde ve aile hekimlerinde yaptırabilirsiniz. Fakat influenza olarak da bilinen grip aşısı öncelikle ileri yaştaki ve hasta kişilere yapılıyor. İşte, grip aşısı yan etkileri...
Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte gribal enfeksiyonlarda da artış başladı. Özellikle kapalı alanlarda daha hızlı buluşan gribe karşı yapılacak olan aşı, 65 yaş üstü bireyler, solunum yolu ve akciğer hastaları, kanser tedavisi gören kişiler için büyük önem taşıyor. Daha rahat bir kış geçirmek adına grip aşısı yaptırabilirsiniz.
GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?
Grip aşısı yapıldıktan 2 hafta sonra koruyucu etkisini göstermektedir. Türkiye'de sonbaharda ekim ve kasım ayları grip aşısı için en iyi zamandır.
Grip aşısı için en ideal zaman, grip enfeksiyonunun başlamadan önceki dönemidir. Türkiye'de grip aşısı için en uygun zaman sonbahardır.
GRİP AŞISI NEDİR?
İnsan vücudunu mikroplara karşı savaşmasını kolaylaştırmak için, gribin ortaya çıkmasına sebep olan mikropların küçük bir kısmının daha etkisiz hale getirilerek elde edilmiş olan bir aşıdır.
Grip aşısı insan vücuduna enjekte edildiğinde vücutta antikorlar ve bazı moleküller oluşacaktır. Böylece vücut bu mikropla karşılaştığında, bu mikrobu hemen tanıyacak ve yok edecektir.
GRİP AŞISI NASIL YAPILIR?
Grip aşısı deltoid kası denilen koldan yapılır. Aşı tek doz olarak uygulanır. Gelişen teknolojiyle birlikte artık hastanın hissedemeyeceği derecede küçük enjektörlerle uygulanmaktadır. Ağrısız ve sorunsuz şekilde grip aşısı uygulanmaktadır.
Koronavirüs salgını dolayısıyla grip aşısına yoğun ilgi gösterilmesi, Sağlık Bakanlığı'nın grip (influenza) aşısı stoklarını düşürdü. Bakanlık son aldığı kararla, 65 yaş üstündeki vatandaşlara ve çeşitli kronik hastalığı bulunan vatandaşlara grip (influenza) aşısında öncelik tanındığını açıkladı. e-Nabız uygulamasından grip (influenza) aşısında öncelikli grupta olup olmadığınızı sorgulayabilirsiniz.
GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI?
Bağışıklık sistemi zayıflamış olan ağır hastalar, önemli konumda bulunan iş insanı, bilim adamı vb. durumda olanlar. Hem iş kaybını hem maddi kayıpları önlemek adına grip aşısı olabilirler.
Yaşı ilerlemiş durumda olanlarla kalabalık ortamda çalışanlar da grip aşısı yaptırabilir. Grip aşısı yüzde 50 oranında insanlarda koruyucudur. Herkeste yüzde 100 koruyucu etkiye sahip bir aşı değildir.
GRİP AŞISININ YAN ETKİLERİ NELER?
Grip aşısı çok ciddi yan etkilere sahip bir aşı değil. En fazla gece hafif bir ateşlenme ve aşı yapılan yerde bir kızarıklık olabilir. Yüzde 10-15 oranında aşı yapılan bölgede ağrı ve şişlik olabilir.
Tüm vücudu etkileyen yan belirtiler ise yüzde 1 oranında bile değil. Grip aşısının yan etkileri 6-12 saat içerisinde ortay çıkar ve 1-2 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.
AİLE HEKİMİNDE GRİP AŞISI YAPILIR MI?
Evet, aile hekiminde grip aşısı yapılır. Eczaneden grip aşısını alıp giderseniz rahatlıkla aile hekiminde yaptırabilirsiniz.
GRİP AŞISININ FİYATI NE KADAR?
Ülkelerin sağlık bakanlığı ilaç endekslerine ve politikalarına göre ilaç fiyatları her yıl değişiklik gösterir. Grip aşısı ithal olduğundan dolar kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak 30-40 TL arasında değişebilmektedir.