Dünyada en çok ölüme neden olan akciğer kanserinin kadınlarda görülme oranında artış yaşandı. Prof. Dr. Celal Tekinbaş, artışın nedeninin giderek artan sigara alışkanlığı olduğunu belirtti. Toplumun bir kesiminde yaygın olan "Elektronik sigara kanser oluşumunu az etkiler" düşüncesine değinen Tekinbaş, "Elektronik sigara içmek bizi kanserden korumuyor." dedi ve akciğer kanserine neden olan en büyük faktörlerden biri olduğunu ekledi.
Küresel çapta ölüm nedenlerinde başı çeken kanser, her yıl yaklaşık olarak altı kişiden birini hayattan koparıyor. En sık görülen kanser türü olan 'akciğer kanseri'ne yönelik aradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, uyarılarda bulundu.
'KADINLARDA DAHA FAZLA KANSER VAKASI GÖRÜYORUZ'
Belli bölgelerde akciğer kanserinin daha fazla görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Tekinbaş, "Karadeniz Bölgesi de bu bölgelerden bir tanesi. Kanserin en önemli nedeni sigara. Sigara alışkanlığının artmasıyla beraber kadınlarda da artık daha fazla kanser vakalarını görüyoruz. Kanser sayısı oranlarının artmasından çok artık kanserler daha erken teşhis ediliyor. Daha önceden kanser olduğunu bilmediği halde ölen insanlar vardı ama şimdi artık hastalığının ne olduğunu hastanelerin yaygınlaşması tomografi gibi pet gibi biyopsi işlemleri gibi bir çok gelişmeyle insanlar hastalıklarının ne olduğunu biliyorlar. Akciğer kanseri de tanısı artık konulan bir hastalık grubu içerisinde önemli bir yer tutuyor. Daha fazla ameliyat edebildiğimiz hastayla karşılaşıyoruz çünkü daha erken tanı konulabiliyor." dedi.
'ELEKTRONİK SİGARA İÇMEK BİZİ KANSERDEN KORUMUYOR'
Akciğer sağlığını olumsuz etkileyen alışkanların başında sigara geldiğini söyleyen Tekinbaş, elektronik sigaralara da değindi. Toplumun bir kesiminde 'elektronik sigaraların daha az kanser oluşturduğu' yönündeki düşüncelere katılmadığını belirten Tekinbaş, bu ürünlerin masum olmadığını anlattı.
Tekinbaş, "Elektronik sigara alışkanlığı birçok insanda daha az kanser oluşturduğu söylentisi çok fazla kullanılmaya başlandı, ama onun da tespit edildiği şekliyle akciğer kanserine neden olan en büyük faktörlerden biri. Elektronik sigara içmek bizi kanserden korumuyor." diye konuştu.
'AKCİĞER SAĞLIĞI İÇİN YÜRÜYÜŞ ÇOK ÖNEMLİ'
Akciğer sağlığını korumak için yapılması gerekenleri aktaran Tekinbaş, "Olabilecek kirliliklerden korunmak radyoaktif maddelerden uzak durmak gerekir. Eğer herhangi bir şekilde çalışma alanımızda akciğer sağlığımızı olumsuz etkileyecek tozlara maruz kalıyorsak uygun maske takarak çalışmalıyız. Akciğerimizin, kalbimizin kapasitesini artırmak için her türlü sporu yapmalıyız. Özellikle yürüyüşler çok önemli. Her yaş grubu içerisinde yapılabilmesi açısından da önemli. Bu da akciğer sağlığımızın korunması için önemli faktörlerden biri." diye konuştu.
'HASTA YAŞANTISINI TEK AKCİĞERLE DE SÜRDÜREBİLİR'
Kanser ya da faklı hastalıktan dolayı ameliyatla alınan bir akciğerle, hasta yaşantısını tek akciğerle sürdürebileceğini de belirten Tekinbaş, "Bir akciğeri çok rahatlıkla alabiliyoruz, yeter ki diğer akciğer sağlıklı olsun. Sol akciğerin tümünü sağ akciğerin de bir parçasını önceden testlerini yapmak kaydıyla alabiliyoruz. Kalan akciğerin kendisine ne kadar yeteceğini tespit etmek için yapıyoruz. Elle tutulur gözle görülür kanıt düzeyinde elimizdeki verilerle bunu yapıyoruz. Çok rahatlıkla bir akciğeri alabiliyoruz. KTÜ Farabi Hastanesi bu konuda akciğer kanseri ve akciğer ameliyatları konusunda Türkiye’de önemli bir yere sahip. Zaman zaman haftada birkaç hastanın bir akciğerini ameliyat ederek alıyoruz. Solunum fonksiyonları açısından iki akciğer sahibi ile tek akciğer sahibi arasında fark oluyor ama normal yaşantısını idame ettirecek şekilde olanları zaten ameliyat ediyoruz. Bu hastalarda normal yaşamlarını idame ettirmede, yaşamlarını sürdürmede herhangi bir sorun yaşamıyor." ifadelerini kullandı.