Isırma, bir memeli veya böceğin sebep olduğu, deriyi delen yaralanma biçimidir. Isırık veya sokma neticesinde eylemi gerçekleştiren hayvan türüne bağlı olarak zehirlenme ya da enfeksiyon kapma riskleri bulunmaktadır. Ülkemizde köpek ısırıkları yaygın olarak karşılaşılan bir tehdittir. Kedi ısırıkları ise daha nadir görülmekle birlikte daha fazla enfeksiyon riski taşımaktadır.
Eğer hayvanın sahibi değilseniz ve aşılarının tam olduğundan emin değilseniz bu ısırıklara karşı önlem almanız hayati önem taşımaktadır. Isırma ve sokmalarda büyük role sahip böcekler arasında ise bit, tahtakurusu, pire, sivrisinek, karasinek, ateş karıncaları, kene, kırkayak, akrep, örümcek, arılar ve yaban arıları yer alır.
KEDİ VE KÖPEK ISIRIKLARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Isırılan yeri bol sabunlu su ile yıkamak basit yaralarda kuduz bulaşma riskini yüzde doksan oranında azaltmaktadır.
Sizi ısıran köpeği en az on gün boyunca gözlem altında tutmanız gerekmektedir. Hayvanın kaçmasına veya kaybolmasına engel olmakta fayda vardır.
Bu süre zarfında gözlem altında tuttuğunuz hayvan hastalık belirtileri gösterirse yahut ölürse aşı ile tedavi gerekmektedir. Hayvanda oluşan hastalık belirtileri arasında şunlar sayılabilir: Hayvanın iştahı azalmasına rağmen su içme isteği yüksek oranda artar. Sık sık idrar yapmaya başlar. Gözlerde irileşme ve kızarıklık meydana gelir ve ışığa tahammülleri azalır. Bilinç giderek kaybolur ve hırçınlaşır.
Eğer bir sokak hayvanı tarafından ısırıldıysanız ve hayvanı gözlem altında tutma şansına sahip değilseniz hemen bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
BÖCEK ISIRMALARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Evinizde haşere kovucu ürünler bulundurmalısınız. Açık havada, özellikle ormanlık bölgelerde bulunacaksanız cildinizi kapatacak kıyafetler giymelisiniz. Çiçekli desenler ya da canlı renkler böcekleri çekerken, nötr renkler sizi onlardan uzak tutacaktır. Bunların yanı sıra kokulu losyonlar ve parfümler de böcekleri uzak tutmaya karşı birer tedbirdir.
BÖCEK ISIRMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER
Enfeksiyon oluşumunu engellemek için yaralanan bölgeyi sabunlu su ile yıkamalısınız.
Yarayı kaşımaktan, çizmekten ya da sıkmaktan kaçınmalısınız.
Şişen bölgeye buz kompresi yapmanızda fayda vardır.
Yara eğer elinizde veya kolunuzda ise o bölgeyi mümkün olduğu kadar yukarıda tutmalı ve kan akışının yavaşlamasını sağlamalısınız.
Eğer semptomlarda bir azalma görülmüyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.