Güneş çarpması diye hafife almayın! Bu belirtiler varsa acilen doktora başvurun: Komaya kadar götürüyor

Güneş çarpması diye hafife almayın! Bu belirtiler varsa acilen doktora başvurun: Komaya kadar götürüyor

Havaların aniden ısınmasıyla beraber sağlık sorunları da baş göstermeye başladı. Özellikle yaz aylarının en büyük problemi olan güneş çarpması sağlık gündemindeki yerini aldı. Birçok kişi güneş çarpmasını hafife alsa da uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor. Öyle ki komaya kadar götürebiliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Elazığ Medilines Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, tüm Türkiye’ye etkisi altına alan sıcak havalar hakkında açıklamalarda bulundu. Vatandaşların sıcak hava dalgalarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, güneş çarpmasının hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Güneş çarpması sonucunda insanların ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabileceğini söyleyen uzman isim, alınması gereken tedbirleri sıraladı.

yeni-proje-11.jpg

HAYATİ TEHLİKE OLUŞTURABİLİR

İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, konuya ilişkin olarak, "Güneş çarpmaları güneş ışınlarının verdiği zarar sonrasında, vücut ısısının 40 derece üstüne çıkması sonucunda vücutta gerçekleşen sıvı kaybı sonucunda oluşan bir klinik durumdur. Bu durumda sıvı kaybına bağlı olarak iç organlarda hayatı tehdit eden değişimler meydana gelmektedir. Güneş çarpmaları karşımıza baş ağrısı, bulantı kusma, şuur değişikliği ve komaya kadar giden durumlarla karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra hastalarda, kızarık, kuruluk, ağrılı bir cilt ve bazen de aşırı terleme görülebilir. 65 yaş üstü hastalar ve 5 yaş altındaki çocuklar, gebeler ve kronik rahatsızlıklardan hipertansiyon, şeker, kronik böbrek yetmezliği ve kanser hastaları risk altındadır” dedi.

yeni-proje-12-001.jpg

GÜNEŞ ÇARPTIYSA NE YAPILMAMALI?

Uzman isim, güneş çarpması sonucunda nelerin yapılmaması gerektiği ile alakalı, “Güneş çarpması gördüğümüzde ne yapmamamız gerekiyor onu anlatmamız gerekiyor. Güneş çarpan bir hastayı şuuru da kapalıysa kesinlikle bir şeyler yedirip içirmemeliyiz. Alkol koklatılmamalıdır ve katı gıdalardan kaçınılmalıdır. Güneş çarpan bir hasta, öncelikle en yakın bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Sağlık kuruluşuna ulaştırılmadan önce ise hasta güneş görmeyen serin bir yere alınarak üzerindeki giysiler gevşetilmelidir. Şuuru açık olan hastalar için sıvı desteği sağlanmalıdır” diye konuştu.

yeni-proje-13-001.jpg

TEDBİR ALMAK ÇOK ÖNEMLİ

Tedbir alınması gerektiğini vurgulayan, Yalçınkaya, “Ülkemiz için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında hastalarımızın dışarı çıkmalarını önermiyoruz. Bunun yanın sıra koruyucu ek tedbirler de öneriyoruz. Bu saatlerde dışarı çıkacak olan vatandaşlarımız, sıvı alımlarına dikkat etmeli, sıcak havalarda yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, terlemenin fazla olduğu saatlerde mineral alımına dikkat edilmeli ve doğru renk giysiler seçilmelidir" ifadelerine yer verdi.

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ

  • Terlemede değişiklikler gözlenir.
  • Sıvı kaybına bağlı ciltte kuruma, pullanma ve kızarıklık oluşabilir.
  • Soluk alıp verme hızlanır.
  • Bulantı ve kusma
  • Kaslarda ağrı ve kramp
  • Sersemlik, halsizlik
  • Çarpıntı (nabız artmıştır)
  • Zonklayıcı baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu
  • İshal

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN