Yeni bir araştırmaya göre, ergenlik dönemindeki bireylerin beyin aktivitelerinin bazı alışkanlık ve bağımlılıklara karşı savunmasız olduğu tespit edildi. İşte detaylar...
Araştırmacılar, 2013 ile 2023 yılları arasında internet bağımlılığı tanısı konmuş 10 ile 19 yaş arası 237 çocuğu kapsayan 12 önceki çalışmayı inceledi.
BEYNİN BAZI KISIMLARINDA AKTİVİTE ARTTI
Diken'de yer alan habere göre, katılımcıların beyinlerindeki çoklu sinir ağlarında belirgin etkiler gözlendi. Katılımcılar dinlenirken beynin bazı kısımlarında aktivitenin arttığı görüldü.
Aynı zamanda, beynin hafıza, karar verme ve etkin düşünmeyle ilgili bölümlerindeki işlevsel bağlantıda genel bir azalma saptandı.
Araştırma, bu değişikliklerin ergenlerde bağımlılık yaratan davranış ve eğilimlerin yanı sıra zihinsel sağlık, gelişim, entelektüel yetenek ve fiziksel koordinasyonla bağlantılı davranış değişiklikleriyle sonuçlandığını ortaya koydu.
BEYİN, İNTERNET BAĞIMLILIĞINA KARŞI SAVUNMASIZ
PLOS Mental Health dergisinde yayınlanan çalışmanın baş yazarı Max Chang şunları söyledi:
"Ergenlik, insanların biyolojilerinde, bilişlerinde ve kişiliklerinde önemli değişiklikler yaşadığı çok önemli bir gelişim aşamasıdır. Sonuç olarak beyin, bu süre zarfında internet bağımlılığıyla ilgili dürtülere karşı özellikle savunmasızdır.
Çalışmamızdan elde edilen bulgular, bunun ergenlerin yaşamlarını etkileyebilecek potansiyel olarak olumsuz davranışsal ve gelişimsel değişikliklere yol açabileceğini gösteriyor. Örneğin, ilişkilerini ve sosyal aktivitelerini sürdürmekte zorluk yaşayabilirler, çevrimiçi aktiviteler hakkında yalan söyleyebilirler, düzensiz beslenme ve uyku bozuklukları yaşayabilirler.
Gençlere günlük internet kullanımları için makul zaman sınırları uygulamalarını ve internette çok fazla zaman geçirmenin psikolojik ve sosyal sonuçlarının farkında olmalarını tavsiye ediyoruz."