Türk toplumunda çay tüketimi oldukça fazladır. Her saat başı mutlaka ailecek çay vakti yapılır ve afiyetle içilir. Genelde çayın zararsız olduğu düşünülür ve sık sık tüketilir. Ancak Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı son açıklama ile herkesi korkuttu. Çayı asla bu şekilde tüketmeyin. Canan Karatay uyarmıştı, haklı çıktı! Faydası zehre dönüşüyor. İşte Canan Karatay'ın çay tüketimi konusunda yaptığı uyarılar...
Beslenme konusundaki uzman görüşleriyle dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Canan Karatay, son yaptığı açıklama ile herkesi korkuttu. Türk mutfağının vazgeçilmez içeceği olan çayın aslında faydalı olduğunu ve sık sık tüketilmesi gerektiğini düşünürüz. Ancak çayın kimsenin bilmediği korkunç bir zararı bulunmakta. Karatay Hoca kimsenin bilmediği korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Canan Karatay uyarmıştı, haklı çıktı! Çayı sakın böyle içmeyin. Faydası zehre dönüşüyor.
CANAN KARATAY YİNE HAKLI ÇIKTI! ÇAYI SAKIN BÖYLE İÇMEYİN
Çay en sevdiğimiz içeceklerden olmasıyla biliniyor. Ancak dikkat edilmezse çay en büyük zehir olabileceğinin de ortaya çıkması korkuttu. TGRT Haber'in konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay sağlıklı beslenme üzerine altın değerinde açıklamalarda bulunmuş ve çayla ilgili dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Yemeklerin hemen ardından tüketilen çayın insan vücuduna oldukça zarar verdiğini dile getiren Karatay, şu uyarılarda bulundu:
"Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmektedir. Peki demir yeteri kadar alınamaz veya vücut tarafından kullanılamazsa ne olur?
Demir eksikliğinde anemi dediğimiz kansızlık oluşabilmektedir. Anemi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Ekonomik durum, beslenme alışkanlıkları ve daha pek çok etken kansızlığın meydana gelmesinde rol almaktadır.
Tabi bu etkenlerden biri de çaya olan düşkünlüğümüz diye düşünüyorum.
Demir eksikliğine dayalı kansızlıkta, renk solukluğu, halsizlik, yürüyüş ve hareketlerde isteksizlik, efora tahammülsüzlük görülmektedir."
FAZLA ÇAY TÜKETİMİNİN ZARARLARI NELERDİR?
- Çay belli bir oranda kafein içerir. Aşırı miktarda çay tüketilmesi kafeine karşı hassasiyeti olan bireylerde uyku problemlerine neden olabilir. Kişilerde uykusuzluk ve buna bağlı olarak huzursuzluk,anksiyete gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- Çayın hafif bir şekilde de olsa idrar söktürücü bir etkisi vardır. Bu durum fazla çay içen kişilerde su kaybına ve dehidrasyona neden olabilir. Çayın özellikle diğer içeceklerin yerine içilmesi durumunda bu risk daha fazladır.
- Çayda bulunan tanen adındaki madde demir emilimini azaltma etkisiyle bilinir. Demir eksikliği yaşayan kişilerde bu durum daha belirgin bir şekilde görülebilirken, çayın yemeklerle birlikte tüketilmesi demir emilimini daha da azaltabilir.
- Çok fazla çay içmek mide asidini artırabilir ve mide ekşimesi, gastrit veya mide yanması gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Aşırı sıcak çay tüketilmesi mide mukozasına zarar verebilir ve mide ülseri gibi ciddi rahatsızlıkların oluşumuna zemin hazırlayabilir.
- Dengesiz çay tüketiminin kemik sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Çayda bulunan florür miktarı kemiklerin mineral yoğunluğunu azaltabilir ve uzun vadede osteoporoz riskine sebep olabilir.
- Çayda bulunan oksalatlar böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. Özellikle sağlık geçmişinde böbrek taşı sorunu olan bireylerin çay tüketimini sınırlandırmaları önerilebilir.
- Çaydaki tanen ve kafein adlı maddeler kalp atışını artırabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Bu durum sonucunda kalp ritmi bozuklukları ve hipertansiyon gibi sorunlar baş gösterebilir.
- Aşırı kafein alımı sonucunda bireylerde sinirlilik, huzursuzluk ve anksiyete gibi ruhsal ve duygusal sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle kafein hassasiyeti olan bireyleri daha fazla etkiler.