Bir sosyal medya kullanıcısı yaptığı paylaşımda keskin gözlere sahip olmanın yolunu anlattı. ‘Bunu yaparak gözlükten kurtuldum’ diyen kullanıcının açıklamaları sonrası göz yogası kısa sürede gündem oldu. Peki, göz yogası işe yarıyor mu? İşte cevabı…
TikTok kullanıcısı @oobujoobu, McCartney'nin göz yogası rutinini paylaştığı bir video yayımladı. McCartney, bu egzersizleri 2000'li yılların sonlarında Hindistan'da öğrendiğini ve böylece gözlük kullanmaktan kurtulduğunu aktardı. Videoda “Gözlerimizde de kaslar ve onları yeterince kullanmıyoruz” diyen McCartney, egzersizlerin arasında gözleri aşağı, yukarı ve yanlara doğru hareket ettirmek, 3 saniye durmak gibi rutinler olduğunu belirtti.
GÖZ YOGASI NE OLUYOR?
Göz yogası, göz kaslarını güçlendiren egzersizler içeriyor. Bu egzersizler, gözleri belirli yönlerde hareket ettirme ve odaklanmayı değiştirme üzerine sistemlenmiştir.
GÖZ YOGASI İŞE YARIYOR MU?
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Karaman ve Göz Hekimi Op. Dr. Orkun Özkan, göz yogasının etkileri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Sevil Karaman, "Göz yogasının popüler olmasına rağmen bilimsel araştırmalar bu konuda yeterli kanıt göstermiyor. Göz yorgunluğunu azaltabilir ve odaklanma yeteneğini geliştirebilir, ancak gözlük kullanımını ortadan kaldırmak veya miyopiyi durdurmak gibi mucizevi etkiler bilimsel olarak desteklenmiyor" dedi.
Op. Dr. Orkun Özkan ise, "Palming ve göz çevresine masaj gibi teknikler, göz yorgunluğunu azaltmada etkili olabilir. Ancak gözlük derecesini sıfırlamak mümkün değil" ifadelerine yer verdi.
EGZERSİZLERİN MİYOPA ETKİSİ OLUR MU?
Op. Dr. Orkun Özkan, miyop üzerinde göz yogasının etkilerini değerlendirirken, "Yakın-Uzak Odaklama egzersizleri, miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Ancak bu etkiler egzersizlerin bırakılmasıyla kısa sürede eski haline dönebilir" dedi. Bu nedenle egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. Sevil Karaman, göz yogasının ciddi göz hastalıklarını tedavi edemeyeceğini belirterek, "Göz kuruluğu, göz tansiyonu gibi ciddi sorunlar için profesyonel tıbbi tedavi gereklidir. Göz yogası sadece rahatlatıcı bir yöntem olarak düşünülebilir" dedi.