Gelişme çağındaki çocuklar, yaz aylarında çeşitli nedenlerle türlü hastalıklar yaşayabiliyor. Bu yıl çocuk doktorlarına en çok şikayet konusu olan bir hastalık için uzman doktordan tavsiyeler geldi. İşte detaylar...
Çocuk acil uzmanı Doç. Dr. Murat Doğan, yaz aylarında çocuklarda en çok akut ishal şikayetiyle karşılaştıklarını söyledi. Mevsimsel olarak ishal vakalarında artış yaşandığını belirten Doç. Dr. Murat Doğan şöyle konuştu:
"Bunların başında enfeksiyöz nedenler geliyor, en sık nedeni virüslerdir. Bunun yanında bakteriler, parazitler, mantarlar, diğer enfeksiyöz nedenlerdir. Enfekte olmayan nedenlerin başında da kontamine su ve su ürünleri, kontamine havuz, göl, dere suları, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, iyi pişirilmemiş ve iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, tarihi geçmiş ürünler, açıkta uzun süre kalmış gıda ürünleri, kontamine olmuş kuyu suları gibi durumlar gelmektedir."
ÇOCUKLARI İSHALDEN KORUMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
* Aileler kaynağına çok güvenmediği, temiz bulmadığı su kaynaklarından çocuklarını uzak tutmalı.
* Sebze ve meyveler bol suyla yıkamadan yenmemeli.
* Açıkta uzun süre özellikle sıcakta kalmış besin ürünlerinden, pastörize edilmemiş ürünlerden uzak durulmalı.
* Yemekten önce ve sonra ebeveynler çocuklarıyla birlikte el yıkamayı alışkanlık haline getirmeli.
İSHAL OLAN ÇOCUĞA NE YAPILIR?
Diken'de yer alan habere göre, ishal olan çocukların 24-48 saat boyunca evde bol sıvı tüketip, doğal beslenip dinlenmelerini önerdiklerini vurgulayan Doç. Dr. Murat Doğan, şöyle devam etti:
"Fakat bunları yapmasına rağmen ailede veya çocukta kusma varsa, her yediğini çıkarıyorsa, beslenemiyorsa, cildi kuruysa, mesela ağlıyor ama gözyaşı yoksa, tükürük salgısı iyice azalmış, idrar yapımı azalmışsa, cildinde alacalı görünüm varsa, düşmeyen dirençli ateşi varsa, bilinci bozulmuşsa bu gibi durumlarda büyük ihtimalle çocuğun sıvı kaybı çok fazladır. En yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Bunlar vücutta sıvının tükendiğini gösterir."
İshal tedavisinin en büyük kısmını ev tedavisinin oluşturduğunu anlatan Doç. Dr. Murat Doğan, sıvıyı yerine koymak için çocuklara tuzlu ayran, ev yapımı limonata ve potasyum açısından zengin muz, patates gibi gıdalar verilmesi gerektiğini dile getirdi.