Bilim insanları, kesin nedeni uzun yıllardır çözülemeyen otizme ilişkin yaptıkları yeni bir çalışmada, hamilelik sırasında viral enfeksiyon geçirmenin fetüsün gelişmekte olan beynini etkileyerek otizm riskini artırabileceğini ortaya koydu.
ABD’de yapılan yeni bir araştırmada, hamilelik sırasında viral enfeksiyondan kaynaklanan iltihabın fetüsün gelişmekte olan beynini etkileyerek otizm riskini artırabileceği kaydedildi.
New York eyaletinde bulunan Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen fareler üzerindeki deneyde, hamile fareler enfeksiyona maruz bırakıldı. Deneyde dişi fare embriyolarının gelişimsel eksiklik yaşamadığı, erkek embriyoların ise üçte birinin enfeksiyondan kaynaklanan inflamasyondan etkilendiği ortaya çıktı.
‘DOĞRU OLDUĞU KANITLANIRSA…’
Uzmanlar, otizm hastalığının erkeklerde 4 kat daha fazla görüldüğünü kaydederken, çalışmaya ilişkin New York Post’a konuşan Dr. Victor Klein, "Otizme neyin sebep olduğu konusunda birçok teori var, ancak bu çalışma meseleye yeni bir ışık tutuyor. Eğer daha fazla çalışma bunun doğru olduğunu kanıtlarsa, otizmi önlemek için gebeliklerde erken müdahale sağlanabilir" dedi.
OTİZM HASTALIĞI NEDİR?
Türkiye’de iki milyona yakın kişinin etkilendiği belirtilen otizm, bireyin sosyal etkileşim, iletişim ve davranışlarını etkileyen gelişimsel bir farklılıktır. Her bireyde farklı belirtiler gösterebilir ama genellikle sosyal iletişimde zorluklar, tekrarlayan davranışlar ve belirli konulara yoğun ilgi olarak kendini gösterir.
Otizm spektrum bozukluğu adı verilen bu durum, geniş bir yelpazede belirtilere ve şiddet derecelerine sahip olabilir. Otizm, bir hastalık değil, nörolojik bir farklılıktır ve erken müdahale ve destekle bireyler çok başarılı ve mutlu yaşamlar sürdürebilirler.