Bakan Memişoğlu: Aile hekimlerinin maaşını kesmiyoruz

Bakan Memişoğlu: Aile hekimlerinin maaşını kesmiyoruz

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Bakanlıkta gazetecilerle bir araya gelerek hem alandaki gelişmelere dair bilgi verdi hem de soruları yanıtladı. Önceliğinin koruyucu sağlık hizmetleri olduğunu tekrar tekrar vurgulayan Memişoğlu, aile hekimlerinin maaşlarının kesildiği eleştirisini reddetti. Özellikle "Yenidoğan Çetesi"nden sonra denetleme yöntemlerini yeniden yapılandırdıklarını belirten Memişoğlu, özel hastaneler mevzuatının da tamamen yenileneceğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sağlık muhabirleri ile Bakanlıkta bir araya geldi. Bakanlık olarak çalışmalarını, gündemde yer alan başlıkları ve merak edilenleri masaya yatıran Memişoğlu'nun dikkatle üzerinde durduğu öncelikli konu, koruyucu sağlık hizmetleri oldu.

Sağlık Bakanı, "Benim önceliğim koruyucu hekimlik, birinci basamak." diyerek insanların hasta olmadan önce kendisine, bedenine bakmasının, sağlıklı kalmasının zorunluluğunu vurguladı.

'AİLE HEKİMLERİNİN MAAŞINI KESMİYORUZ'

Aile hekimlerinin son yönetmelik değişikliğine tepkisi sürerken Memişoğlu, aile hekimlerinin maaşlarının kesilmediğini, aksine teşvik alacaklarını savundu. Sağlık Bakanı konuyla ilgili şöyle konuştu:

"2025 senesinde hedefimiz, yaklaşık bin tane yeni Aile Sağlığı Merkezi yapmak, onlara kurumsal kimlikle daha iyi hizmet verecek altyapı oluşturmak. Sağlıklı Hayat Merkezi hedefimiz de var, 2025 senesinde 100'ün üzerinde yapmak istiyoruz.

Aile hekimine kayıtlı nüfusu 3 bin 500'e düşürerek hekimin kendisine kayıtlı kişilerin sağlıkla ilgili bütün parametrelerini takip etmesini, özellikle yaşlı grubu, şeker hastası, tansiyon hastası gibi grupları takip etmesini istiyoruz.

Yanlış anlaşılma olmasın, biz aile hekimlerinin maaşlarını kesmiyoruz. Biz, aile hekimlerine kendi nüfusunun sağlığına göre daha çok teşvik vermeye çalışıyoruz ve kendi nüfusunun hastalanmamasının temininde etkin rol almasını istiyoruz. Bu nedenle de biz kendisiyle kıyaslıyoruz aile hekimini.

u.jpg

'ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ARASINDAKİ FARKIN NET OLMASINI İSTİYORUZ'

Eğer kendi sorumlu olduğu nüfusu bir önceki döneme göre daha sağlıklıysa bunu aile hekiminin başarısı olarak görüyoruz. Bu konuda biz aile hekimlerine güveniyoruz, gelirlerinin de artacağını biliyoruz. Çalışan ve çalışmayan arasındaki farkın da net olmasını istiyoruz. Onun için teşvik vereceğiz, ilave vereceğiz, ücret vereceğiz.

KİLO, OBEZİTE VE BAĞIMLILIK

Koruyucu sağlık hizmetlerinden söz eden Memişoğlu, Türkiye'nin en büyük sorunları arasında obezite, kilo ve bağımlılık olduğunu belirtti. "Bu sadece sigara, madde bağımlılığı değil." diyen Memişoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Bunun yanında doğurganlık oranının düşük olması, yaşamın hareketsiz olması, sedanter yaşam olması, şehirleşen, çok kısa sürede, belki 30-40 yılda şehirleşen bir toplumun yeme alışkanlıklarının, besleme alışkanlıklarının değişmeden, yaşam tarzının değişmesinden kaynaklanan özellikle hareketsizlik ve kilo sorunumuzun olduğunu hepimiz biliyoruz.

'DOĞURGANLIK ORANI ARTMALI'

Doğurganlık oranı diyoruz, toplum eleştiriyor bazen 'Bize neden karışıyorsunuz?' diye, ama baktığınız zaman çocuksuz olmaz. Ailede kardeş de önemli. Bir de Türkiye'nin yenilenebilir dediğimiz nüfusunun azalmaması gerekiyor.

Nüfus artış hızı 1,5 demek bu nüfusun azaldığı, yaşlanmasını bırakın azaldığı demek. Bu konuda toplumu bilinçlendirmemiz lazım. Normal Doğum Eylem Planı hazırladık. İşin normalinin doğum olduğunu, diğerinin ameliyat olduğunu anlatmamız gerekiyor.

SİGARA KULLANIMINDAKİ ARTIŞ

Maalesef Türkiye'de sigara kullanım oranı çok yüksek, özellikle genç kadınlarımız ve çocuklarımız son zamanlarda sigara konusunda maalesef daha fazla kullanır oldular. Sigara akciğer kanserinden KOAH'a kadar her türlü hastalığa etki eden bir madde."

RANDEVU SORUNU

Memişoğlu, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden bazı branşlarda randevularda yaşanabilen sıkıntılara ilişkin de açıklamalarda bulundu.

"Randevu konusunda bazı branşlarda sıkıntılar olduğunu biliyoruz, bunları en kısa zamanda çözeceğiz" diyen Memişoğlu, bugün "Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımladıklarını anımsattı.

Bakan Memişoğlu, "Biliyorsunuz Türkiye'de hekim dağılımında 2002 senesinde en gelişmiş bölge ile gelişmemiş bölge arasında yedi kat fark vardı. Gelişmiş bölgelerimizde yedi kat fazla sağlık personeli vardı. Şu anda 2,5 kat farka düşürdük. Bunu daha aza düşürmek için böyle bir yönetmelik yayımladık." bilgisini verdi.

'DENETLEME YÖNTEMLERİ YAPILANDIRILIYOR'

Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Biz, Bakanlığımızın hizmetlerini komple check-up yapıyoruz. Yani denetleme usullerimizi, sağlık hizmetlerimizi yeniden yapılandırma aşamasındayız. Bu konuda malum yenidoğanla ilgili bir denetleme ve değerlenme bilimsel komisyonu oluşturduk. Tüm branşlarda bunu yapacağız: Acil, erişkin yoğun bakım, onkoloji gibi. Hizmet alanlarımızı kontrol ederek işleyişi daha etkin hale nasıl getiririz konusunda çalışıyoruz.

ÖZEL HASTANE MEVZUATI YENİLENİYOR

Özel hastaneler mevzuatını tamamen yeniliyoruz. Kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin tamamı aynı standartta hizmet vermek zorunda.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKKI YENMESİN İSTİYORUM'

Şu anda Türkiye'nin sağlık çalışanları özellikle hekim grubu gerçekten dünyanın medarıiftiharı olarak görülüyor, bizim dünyadaki medarıiftiharımız; bilgi anlamında, çalışkanlık anlamında. Bunun da toplum tarafından bilinmesi lazım. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Sağlık hizmetleri son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inanılmaz gelişti ve dünyada Covid-19'da gördük, depremde de gördük ki sizler sağlık hizmetlerinin dünyaya rol model olan bir ülkesinde yaşıyorsunuz. Bunu yapan sağlık çalışanları ve hekim grubu, sağlık sistemimiz. Çok istisnai insanlıktan nasibini almamışların, üstelik de yakalanarak cezaevinde olanların, bunu bir buçuk milyon sağlık çalışanlarımızın hakkını yememesini istiyorum."

'YAŞAM SÜRESİ 78 YAŞINA ÇIKTI'

Bebek ölüm hızının bin canlı doğumda 35'lerden 7,1'e düştüğünü belirten Memişoğlu, "İstanbul için, Türkiye için 9,2'ye düşürülmüş. Prematüre 37 haftanın altında doğan bebeklerimizin yaşam şansı yüzde 95'in üzerinde çıkartılmış bir sağlık sisteminden, sağlık çalışanlarından bahsediyoruz." dedi.

"Yaşam süresini 78 yaşına çıkartmış bir sağlık sisteminden, sağlık çalışanlarından bahsediyoruz" ifadesini kullanan Bakan Memişoğlu, "Bunun kötülenmesine veya birkaç tane nasipsiz sebebiyle örselenmesine hep beraber izin vermememiz lazım. Birkaç kişinin kusuru, caniliği bu kadar büyük hizmetleri, Avrupa ile dünyadan daha iyi olan hizmetleri ve çalışanları töhmet altında bırakmaması gerekir. Bunu başaracak sizlersiniz, bizleriz, sorumluluk sahibi insanlar." diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN