Bahar aylarında oluşan polenler nedeniyle alerji şikayetiyle acile başvuruda artış olduğunu söyleyen Dr. Bişar Sezgin, “Bahar nezlesi, daha çok alerjik rinit dediğimiz, ‘saman nezlesi’ diye de bilinen iyi huylu bir alerjik durumdur. İnsan sağlığına kalıcı zarar verme ihtimali oldukça düşük hastalıklarda, fazla ilaç ve antibiyotik kullanılmaktan kaçınılmalı” dedi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne alerji şikayetiyle başvuranların sayısı arttı. İlk bahar aylarında oluşan polenlerin alerjik hastalıkları tetiklediğini söyleyen Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü’nden Dr. Bişar Sezgin, “Bahar nezlesi, daha çok alerjik rinit dediğimiz, saman nezlesi diye bilinen iyi huylu bir alerjik durumdur aslında. Buna yatkın olan insanlarda daha fazla görünür. Genel olarak kötü sonuçlanmaz, uzun süre insanları rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Bazı insanlar bu hastalıkla kendilerini daha kötü hissederler. Mesela bazı insanlarda astımı tetikleyebilir, bazı insanlarda da solunum sıkıntısı varsa o biraz daha artabilir ya da bazı insanlarda nezle ileri gidip sinüzit gibi sıkıntılara sebep olabilir” dedi.
‘SİGARA İÇİLEN YERLERDEN UZAK DURULMALI’
Dr. Sezgin, alerji belirtileri hakkında “Genellikle burun akıntısı, gözde yaşarma, hapşırma, kaşıntı hissi ve koku almada azalma gibi şikayetlerdir. Kimi insanlarda ise baş ağrısına da neden olmaktadır” bilgilerini aktardı. Bahar nezlesinin grip gibi hastalıklarla karıştırıldığını hatırlatan Sezgin, “Özellikle astım ve KOAH gibi hastalığı olan insanların bu nedenle acil servise başvuruları ya da hastanelerin polikliniklerine bir sıklık olur bu dönemde” diye konuştu. Dr. Sezgin, ailesinde alerjiolan insanlarda ya da geçmişte alerjik bünyeye sahip insanlarda alerjik rinit görülme olasılığının daha yüksek olduğunu vurgulayarak, “Alerjik riniti olan insanlar mümkünse polenli yerlerden, tozlu yerlerden, sigara içilen alanlardan ve dumanlı yerlerden uzak durulması ilaçtan daha etkili olacaktır” uyarısında bulundu.
Dr. Bişar Sezgin, istirahatle düzelebilen bahar nezlesinde hastaların ilaç kullanmasından ise çok gerekmedikçe taraf olmadıklarını söyledi.
HEMEN ANTİBİYOTİĞE SARILMAYIN
Dr. Sezgin belirti gösterenlere şu tavsiyede bulundu: “Şikayetler başlar başlamaz ilaç kullanmayı çok tavsiye etmiyoruz. Bahar nezlesi gibi insan sağlığına kalıcı zarar verme ihtimali oldukça düşük hastalıklarda fazla ilaç ve antibiyotik kullanılmasından kaçınılmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle böbrek yetmezliği ya da karaciğer yetmezliği gibi riskli gruplarda olan insanların ilaç kullanırken iki defa düşünmeli ve doktor önerisi olmadan herhangi bir ilaç kullanmamalı.”