Araştırma: Çevresel kirlilik ve eşitsizlik beyin yaşlanmasını hızlandırıyor

Araştırma: Çevresel kirlilik ve eşitsizlik beyin yaşlanmasını hızlandırıyor

Bilim insanları, kirliliğin ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin yüksek olduğu ülkelerde yaşayan bireylerin beyninin daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu. Araştırmada hava kirliliği ve hastalıkların beynin hızlı yaşlanmasında büyük rol oynadığı belirtilirken, Alzheimer hastası kadınların beyin yaşının, aynı hastalığa sahip erkeklerden daha fazla olduğunu belirtildi.

Nature Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada, sosyal ve fiziksel çevrelerin beynin yaşlanma sürecindeki etkilerini mercek altına aldı.

15 ülkeden toplam 5 bin 306 katılımcının verilerinin analiz edildiği çalışmada, beyin yaşının, çevresel ve sosyo-ekonomik faktörlere bağlı olarak hızlanabildiği belirlendi.

Araştırma kapsamında katılımcıların fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve beyindeki elektriksel hareketleri ölçmede kullanılan elektroensefalografi (EEG) verileri analiz edilerek, sağlıklı bireyler ile Alzheimer gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin beyin yaşı farkı ölçüldü.

Sonuçlar, hava kirliliği ve hastalıkların, beynin yaşlanma hızını önemli ölçüde etkilediğini gösterdi. Kirlilik gibi çevresel sorunların ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerin fazla olduğu ülkelerde yaşayanların beyninin daha hızlı yaşlanabildiği saptandı.

KADINLARDA ALZHEİMER VE CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ İLİŞKİSİ

Araştırma ayrıca, Alzheimer hastalığına sahip kadınların beyin yaşının, erkeklerden daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bu bulgunun, sağlık ve sosyal alanlarda var olan cinsiyet eşitsizlikleriyle ilişkili olabileceği vurgulandı. Araştırmacılar, bu eşitsizliklerin kadınların sağlık durumunu etkileyerek beyin yaşlanmasını hızlandırabileceğini öne sürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN