Günlük hayatta ağzımızdan eksik etmediğimiz sakızın vücudumuza çeşitli faydaları mevcuttur. Peki şekersiz sakızın sağlığa ne gibi faydaları olduğunu hiç düşündünüz mü? İşte şekersiz sakız çiğnemenin sağlığa faydaları.
Günlük hayatta ağzımızdan eksik etmediğimiz sakızın vücudumuza pek çok katkı sağladığını biliyor muydunuz?
Sakızın insan sağlığına olan faydaları her zaman merak konusu oldu. Söz konusu sakız olunca "Sakız çiğnemek çene kası yapar mı? Sakız çiğnemek yaşlandırır mı?" gibi sorular, cevabı en çok merak edilen sorular oldu.
Peki şekersiz sakızın sağlığa ne gibi faydaları olduğunu hiç düşündünüz mü? İşte şekersiz sakız çiğnemenin sağlığa ve vücudumuza faydaları.
AĞIZ SAĞLIĞINI KORUR VE AĞIZ KOKUSUNU GİDERİR
Şekersiz sakız çiğnemek ağız sağlığı için oldukça iyidir. Çünkü vücuttaki tükürük akışını artırır. Bu da ağızdaki asitlerin nötralize edilmesini sağlar. Ayrıca dişlerin güçlenmesi sağlar, çürümeyi önler ve diş boşluğu oluşması riskini azaltır. Ayrıca dişlerin dış katmanını güçlendirir ve diş hassasiyetini azaltır.
Şekersiz sakız ağız kokusunu gidermede de oldukça iyidir. Şekersiz sakız çiğnemek daha fazla daha fazla tükürük salgılayarak ağzınızı ve dişlerinizi temizler ve koku üreten bakterilerden arındırır. Özellikle tarçın aromalı şekersiz sakızlar, ağız kokusuna neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı oluyor.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Kulağa biraz tuhaf gelebilir ancak şekersiz sakız çiğnemek kilo vermeye yardımcı oluyor. Sakız çiğnemek ağzınızı meşgul ettiği için yüksek kalorili yiyeceklere veya öğün arasında atıştırma yapmanıza engel olur.
Bazı şekersiz sakızlar, hafif tatlı tadı veren sorbitol adlı düşük kalorili bir tatlandırıcı içerir. Böylece sakız çiğneyerek şeker alımınızı bir dereceye kadar doyurabilirsiniz.
MİDE ASİDİNİ DENGELER
Şekersiz sakız, mide asidini düzenleyerek mide ve göğüste yanma hissini ortadan kaldırır. Tükürüğün mide asidini nötralize etmesini sağlar. Yemekten sonra asitliği önlemeye yardımcı olmak için bir parça şekersiz sakız veya bikarbonat sakızı çiğneyin. Şekerli ve nane aromalı sakızlardan kaçının.
STRESİ ÖNLER
Stres sağlığınızı hem fiziksel hem de zihinsel olarak etkileyebilir. Stres seviyenizi kontrol etmek için sakız çiğnemeyi deneyebilirsiniz. Çiğneme süreci vücuttaki kortizol miktarını azaltmaya ve stres atmaya yardımcı olur. Sakız bazen kaygı problemlerine ve yorgunluğa da iyi gelir.
KONSANTRASYONU YÜKSELTİR
Sakız konsantrasyonu artırabilir ve hafızayı da güçlendirebilir. Çiğneme işlemi beyne giden kan akışını artırır. Bu da beynin kullanabileceği oksijen miktarını artırır. Böylece bilişsel işlevsellik de artar.
KULAK TIKANIKLIĞINI GİDERİR
Tıkalı kulaklar günlük hayatı olumsuz etkileyen bir sorun. Şekersiz sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır.
SİGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI OLUR
Sigara içmek sizi fiziksel olarak nikotine bağımlı hale getirir. Nikotin sakızını çiğnemek ağzınızı meşgul etmenize ve zihninizi sigara içme dürtüsünden uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca eser miktarda nikotin sağlayarak ve detoksta sizi rahatlatarak yoksunluk belirtilerinizin yoğunluğunu önemli ölçüde azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir.
Ancak nikotin sakızlarını doğru miktarda kullanmaya özen gösterin. Bunun için bir doktora mutlaka danışın. Her insan için farklı miktarda nikotin sakızı reçete ediliyor.
DOĞAL SAKIZIN FAYDALARI
Uzmanlara göre 10 dakika doğal sakız çiğnemek ağzımızın içindeki 100 milyondan fazla bakteriyi öldürüyor. Sakız, stresi azaltarak mutluluk hormonu salgılanmasını sağlıyor. Ayrıca mide rahatsızlıklarına iyi gelirken diş sağlığını da koruyor.
DOĞAL MALZEMEYLE SAKIZ ÜRETİMİ
- Ağaç reçinesinden elde edilen sakız hamuru ile işlem başlar.
- Bu sakız hamurunun içerisine renk verici şurup ve aroma eklenir.
- Karışmaya başlayınca glikoz şurubu tat vermek için eklenir.
- Sıvı olması nedeniyle sakız hamurunu yumuşak tutması için konulur.
- Sonra toz halinde olan üzüm şekeri eklenerek harmanlanır ve iyice karıştırılır. Karışırken bir ısı oluşur.
- Karışım ekmek hamuru haline gelince hazırdır.
- Bu hamur şeritler halinde sıkılan bir makineye boşaltılır ve hamurlar kesilir.
- Püskürtücü denilen makinelere gönderilir burada balonlu sakız şeklinde aynı boyutta kesilmeye başlanılır.
- Burada ısı durumu yüksektir sonrasında soğutuculara alınarak soğutulur ve paketlenir.