Rusya'nın Suriye formülünde her yol kaosa çıkıyor

Rusya'nın Suriye formülünde her yol kaosa çıkıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriye krizinin geleceğine yönelik üç senaryo öne sürdü: Müzakerelerle anlaşmaya varılması, Esad rejiminin askeri zaferi ya da bölge ülkelerinin topyekün savaşa girmesi. Rusların öngördüğü üç yol da kaosa çıkıyor.

[Karar]

Dört aydan uzun süredir Suriye'deki iç savaşa müdahil olan ve dengeleri büyük ölçüde Esad rejimi lehine değiştiren Rusya, uluslararası toplumu rejim lehine bir çözüm ya da topyekün savaş arasında seçim yapmaya zorluyor. ABD başta olmak üzere Batı dünyasının pasif tavrını fırsat bilen Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan'ı "bozgunculuk"la suçlayarak Suriye'de kendi kurmak istediği düzene meşruiyet sağlamaya çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinde yayımlanan "Moskovski Komsomolets" gazetesine verdiği geniş mülakatta Suriye krizine de değindi. Söyleşide, Lavrov'a Rus akademisyen Vitali Naumkin'in Suriye'nin geleceğine yönelik "üç senaryo" öngörüsüne ilişkin düşünceleri soruldu. Naumkin'in senaryoları sorunun Cenevre'de müzakerelerle çözümü, rejim güçlerinin askeri zaferi ve çeşitli yabancı güçlerin katılımıyla büyük bir savaşın çıkması şeklindeydi.

Batı dünyası pasif

Soruya verdiği yanıtta "Dostum Vitali'ye tamamen katılıyorum" siyen Lavrov, Rusya'nın müzakereden yana olduğunu, ancak Türkiye ve Suudi Arabistan'ın işleri zorlaştırdığını savundu. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Avusturya'nın Viyana kentinde yapılan görüşmelerde "Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi" konusunda mutabakata varıldığını hatırlatan Lavrov, Batı dünyasının kararı olumlu karşıladığını, ancak aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Esad rejimi karşıtı bölgesel güçlerin bu prensibi kabul etmediğini öne sürdü.

Suud asker gönderirse...

Güçlerinin sahadaki üstünlüğü sürerken Cenevre'deki müzakerelerde ortaya çıkması muhtemel bir çözümün de rejim lehine olacağı açık. Suudi Arabistan'ın söylediğini yapıp Suriye'ye asker göndermesi ise üçüncü senaryonun gerçekleşmesine, yani ülkedeki savaşın "vekalet savaşı" olmaktan çıkıp topyekün bir savaşa dönüşmesine neden olabilir.

Öte yandan Rusya'nın istediği olup da Esad rejimi iktidarda kalırsa, Suriye'de suların durulması yine mümkün değil. Zira Esad, Suriye halklarının gözünde meşruiyetini çoktan yitirmiş durumda. Esad'ın yönetimde kaldığı her an, IŞİD ya da Nusra gibi radikal örgütlerin taraftar ve militan bulmasının sebebi olacaktır. Bu yüzden Suriye'de Rus inisiyatifinde girilecek her yolun sonu kaosa çıkıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN