Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler hızla normalleşiyor. Yatırım bedeli 12.5 milyar dolarlık Türk Akımı'nda hükümetlerarası anlaşma İstanbul'da imzalanırken, doğalgaza da indirim müjdesi geldi. İndirim, gaz miktarına göre belirlenecek.
Geçtiğimiz gün Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Türk Akımı projesi yeni bir doğalgaz indiriminin sinyali niteliğinde. Rus enerji şirketi Gazprom'un başındaki Aleksey Miller, Ankara ile Moskova'nın geçtiğimiz gün İstanbul'da imza attığı Türk Akımı projesi kapsamında Türkiye'ye sağlanacak doğalgaz indiriminin, Rusya'dan alınan doğalgazın miktarı doğrultusunda belirleneceğini söyledi.
SEVKİYAT MİKTARI
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte, "Türk Akımı projesinin hayata geçirilmesiyle ilişkili olarak bir indirim mekanizması üzerinde anlaşma sağlandı. Bunun nasıl bir mekanizma olduğunu kısaca anlatabilirim: Bu mekanizma doğalgazımızın Türk pazarına sevkiyat miktarıyla ilişkili olacak" dedi. Miller, Türk Akımı projesinin planlanandan önce tamamlanması ihtimalini de dışlamadığını belirtti. "Projenin her iki kolunun da Aralık 2019'a kadar tamamlanması planlanıyor" diyen Miller, "Gazprom deniz altından geçen boru hatlarını inşa etme konusunda bir hayli deneyimli. Bu nedenle projeyi hayata geçirme grafiğini hızlandırabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
BOTAŞ ÜSTLENECEK
Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak projenin birinci kolunun denizde kalan kısmını Gazprom'un, karadan geçen kısmını ise bir Türk şirketinin, muhtemelen BOTAŞ'ın inşa edeceğini belirtilmişti.
Novak, ikinci kolun inşası için ise ortak girişim kurulabileceğini ifade etmişti. Türk Akımı'nın bir kolu üzerinden Türkiye'ye gaz sevkiyatı yapılması ikinci kolu üzerinden de Avrupa ülkelerine gaz transferi yapılması planlanıyor.
RAKAMLARLA TÜRK AKIMI
Türkiye, doğalgaz merkezi olma yolunda konumunu güçlendirmek amacıyla yürüttüğü çalışmaların meyvesini almaya başladı. Bu kapsamda 23. Dünya Enerji Kongresi'nde imzalanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi anlaşması önemli bir dönüm noktası oldu. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak 2015'te dört hat olarak planlanan Türk Akımı'nın iki hat olacak şekilde revize edildiğini söylemişti.
* İlk detaylar Aralık 2014’te ortaya çıktı
* Proje 2 hattan oluşacak Hatların her biri 15 milyar 750 metreküp kapasiteye sahip
* Toplamda taşıma kapasitesi yılda 31,5 milyar metreküp
* Türkiye yılda yaklaşık 14 milyar metreküp gaz alacak Geriye kalan gaz Avrupa’ya ihraç edilecek
* Türk Akımı 12,5 milyar dolara mal olacak İnşaatı 2018’de başlayacak.
ORTAK YATIRIM FONU OLUŞMALI
DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "İki ülke iş adamlarının birbiriyle yapacağı çalışmalar için ortak yatırım fonu oluşturulması önemli. Çünkü belirli bir yatırımı finanse edecek yeni bir mekanizmadan bahsediyoruz. Bu da net şekilde her iki ülke için önemli bir adım." dedi. Rusya ile Türkiye'nin birbiri için önemine dikkati çeken Vardan, iki ülke arasında yaşanan kırılganlık döneminin kısa süre içinde eskiye döneceğini daha önceden dile getirdiğini anımsattı.
2017 TELAFİ YILI OLACAK
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin tekrar iyileşmesinin iş adamlarını mutlu ettiğini belirterek, "İmzalanan anlaşma çok önemli. Karşılıklı güvenin tekrar oluşturulmasına katkı sağlayacak" dedi ve ekledi: “Elbette ilişkilerin eski düzeyine gelmesi biraz zaman alacak. Aşama aşama tekrar eskiye döneceği kanaatindeyim. 2017'de kayıpların önemli bir kısmı telafi olur. 2018'de de önceki rakamlara tekrar ulaşılabilir.’’
27 MİLYAR METREKÜP İTHALAT
49,2 milyar metreküplük toplam doğalgaz ithalatı içinde Rusya’nın payı 27 milyar metreküp yani yüzde 55’lik bir pay oluşturuyor. Türkiye, Rusya ile yaptığı uzun süreli anlaşmalar gereğince en az önümüzdeki 10 yıl boyunca yaklaşık bugünkü ithalat seviyesini korumak zorunda.