Son dakika KHK haberlerinde sıcak gelişmeler gelmeye devam ediyor. Olağanüstü hal kapsamında ihraç edilenlere ilişkin 693 ve 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de 25 Ağustos 2017 Cuma günü yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni KHK ile İçişleri Bakanlığı'ndan 29, Adalet Bakanlığı'ndan 142 personel olmak üzere toplam 928 kişi kamu görevinden çıkartıldı. 60 kişi ise görevlerine geri döndü. Siz de haberimizden 693 ve 694 sayılı KHK'ların tam metnine ulaşabilir son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz. İşte yeni KHK ile görevden ihraç edilen personel isim listesi ve KHK'ların tam metni...
OHAL kapsamında yayınlanan 693 ve 694 sayılı KHK'ların tam metnine haberimizden ulaşabilirsiniz. 25 Ağustos 2017 Cuma günü yayınlanan yeni KHK'larla birlikte kamuda 928 kişi işten çıkarıldı 60 kişi ise görevlerine geri döndü. Resmi Gazetede yayınlanan KHK'lara göre MİT, Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Kamuda yapılan ihraçlar sonrası onbinlerce kadro açıldı. Askerlik, doktor, devlet memurları TMSF, uyuşturucu madde gibi birçok konuda yeni kararlar yayınlandı. Siz de haberimizden merak ettiğiniz Resmi Gazete'de yayımlanan 693 ve 694 sayılı KHK'ların tam metnini öğrenebilir merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
694 SAYILI KHK'NIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ
693 SAYILI KHK'NIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ
OHAL kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iadelere ilişkin listelerin de yer aldığı 693 ve 694 sayılı KHK'lar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni KHK ile son dakika dikkat çeken değişiklikler yaşanırken, MİKK kuruldu, 2 gazete 1 ajans kapatıldı, Türkiye haritası değişti, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 32 bin, Adalet Bakanlığı'nda ise 6 bin kadro açıldı, milletvekillerine soruşturma açılabilecek.
GÖREVE İADELER
Söz konusu KHK'da, göreve iade edilen kişilerin listesine de yer verildi. Buna göre, TBMM'den 2, TRT'den 1, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 28, SGK'dan 3, İçişleri Bakanlığından 1, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1, mahalli idarelerden 1, Milli Eğitim Bakanlığından 5, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 9, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 5, yükseköğretim kurumlarından 1 kişi memuriyetlerine iade edildi.
MİLLETVEKİLLERİNE SORUŞTURMA
964 sayılı olağanüstü hal kapsamında bazı düzenlemeler yapılması hakkında KHK’ya göre; milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği suçlardan soruşturma açılabilecek. Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve bu yerin ağır ceza mahkemesine verildi.
RÜTBESİ ALINAN EMEKLİ TSK PERSONELİ BELLİ OLDU
Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan veya istifa eden subaylardan, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen Hava Kuvvetleri Komutanlığından 10 emekli tuğgeneralin rütbeleri alınarak, emekli kimlikleri iptal edildi.
MİT İÇİN FLAŞ KARAR
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Milli İstihbarat Teşkilatı Cumhurbaşkanına bağlanırken daha önce MİT Müsteşarının başkanlığını yürüttüğü Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna, Cumhurbaşkanı başkanlık edecek. Yayınlanan KHK'ya göre; Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak ve istihbarat çalışmalarının yönetilmesinde temel görüşleri oluşturmak, uygulamayı belirlemek üzere Cumhurbaşkanı başkanlığında Mili İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK) kuruldu.
MİT'E İSTİHBARAT YETKİSİ
OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile Milli Savunma Bakanlığı ve TSK'da görev yapan personele ilişkin istihbarat hizmetleri MİT tarafından yürütülecek. MİT, güvenlik soruşturması kapsamında Bakanlık ve TSK personeli hakkında kıt'a içinde veya dışında her türlü araştırma yapabilecek.
ONBİNLERCE KADRO AÇILDI
Resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan iki kanun hükmünde kararname ile çeşitli kamu kurumlarında on binlerce kadro açıldı. Açılan kadroların bir kısmı şöyle: Emniyet Genel Müdürlüğü: 32 bin 12 (Bu sayının içinde 2 bin 500 komiser muavini, 22 bin polis memuru, 7 bin bekçi bulunuyor) Yeni KHK ile toplam kontenjanın yüzde 20'sini aşmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek sayıda önlisans mezunu, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınabilecek. Adalet Bakanlığı: 4 bin hakim ve savcı, 2 bin hakim adayı. Ayrıca Bakanlığın merkez teşkilatına ise bir İnsan Hakları Dairesi Başkanı, 4 daire başkanı kadrosu ihdas edildi. Hakimler ve Savcılar Kurulu: 100 müfettiş. 7 bin bekçi. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin askeri hakim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan, daire başkanı ve üyeleri ile yedek subaylar haricindeki diğer askeri hakimler, Hakimler ve Savcılar Kurulunca bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile diğer adli ve idari yargı mercilerine hakim veya savcı olarak atanabilecek. Maliye Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taşra teşkilatı için 36, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taşra teşkilatı için de 34 kadro açıldı.
EMNİYET TEŞKİLAT KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK
Emniyet Teşkilat Kanunu’nda değişiklik Emniyet Teşkilat Kanunu’nda yer alan “Görev Unvanları” başlıklı sütuna, “Polis Akademisi Başkanı İbaresi”nden sonra gelmek üzere “Özel Harekat Başkanı” ibaresi, “Polis Akademisi Başkan Yardımcısı” ibaresinden sonra gelmek üzere “Özel Harekat Başkan Yardımcısı” ibaresi gelmesi ve “Havacılık Müdürü” ibaresinden sonra gelmek üzere “Özel Harekat Müdürü” ibaresi eklendi.
ASKERLİK ÇALIŞMALARI KHK'DA
Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 693 ve 694 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname'de uzman erbaşlar ile ilgili önemli bir karar çıktı. Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan KHK ile Jandarma Genel Komutanlığında istihdam edilmek üzere alınan uzman erbaşlardan komutanlıkta üç yıllık hizmet süresini tamamlayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Üç yıllık süreyi tamamlamadan ilişiği kesilenler ise askerlik hizmetlerini yerine getirecek.
KHK'DA DEVLET MEMURLARI İÇİN FLAŞ KARAR
Yeni yayınlanan KHK ile olağanüstü hal ve genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki devlet memurları hakkında önemli değişikliğe gidildi. Yeni yayımlanan KHK ile olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamayacaklar.
DOKTORLARA 72 YAŞ ŞARTI
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tabip, uzman tabip ve aile hekimlerine kendilerinin istemesi ve kurumların da onayı dahilinde 72 yaşına kadar çalışma imkanı getirildi. Sağlık hizmetlerinden yaranlanma şartlarında da değişikliğe gidildi. Buna göre, madde bağımlılılığı tedavisinden yararlanacak kişiler, 18 yaşını doldurmamış olanlarla, tıbben başkanın bakımına muhtaç olanlar, acil haller, iş kazası ile meslek hastalığından yararlanaların kriterleri ile aynı haklara sahip olacak.
BAZI YURTLAR KAPATILACAK
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile her ne ad altında olursa olsun, öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) alınacak ruhsat olmadan yürütülmesi halinde brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanacak ve bu yerler valilikçe kapatılacak. Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'ye göre, 24 Mart 1950 tarihli ve 5661 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanuna Ek Kanun'a yurt ve benzeri kurumların kurucularında, kurucu temsilcilerinde ve personelinde aranan şartlara yeni koşullar eklendi. Ortaokul ile ortaöğrenim öğrencilerine barınma hizmeti veren yurtlar ve benzeri kurumlar ile umuma açık yerler ve alkollü içki satılan yerler arasında en az 100 metre mesafe bulunması gerekecek. Yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti veren yurtlar ve benzeri kurumların bu yerlere uzaklığı kurum türlerine göre yönetmelikle belirlenecek. Yurtlarda, Uluslararası İşgücü Kanunu uyarınca yabancı uyruklu personel de görevlendirilebilecek.
YENİ HAKİM VE SAVCI KADROSU
Adalet Bakanlığı taşra teşkilatlarında 4 bin hakim ve savcı, 2 bin de hakim adayı kadrosu oluşturuldu. Öte yandan Bakanlığın merkez teşkilatına ise bir İnsan Hakları Dairesi Başkanı, 4 daire başkanı kadrosu ihdas edildi. Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan KHK ile Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin askeri hakim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan, daire başkanı ve üyeleri ile yedek subaylar haricindeki diğer askeri hakimler, Hakimler ve Savcılar Kurulunca bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile diğer adli ve idari yargı mercilerine hakim veya savcı olarak atanabilecek.
İNSAN HAKLARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMETE GİRDİ
Adalet Bakanlığı bünyesinde Türkiye aleyhine AİHM'e yapılan başvuruları takip etmek amacıyla İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı oluşturuldu. İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği yapmak suretiyle Türkiye aleyhine AİHM'e yapılan başvuruları takip edecek. Daire başkanlığı, bu başvurulara ilişkin, ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan her türlü bilgi, belge ve görüş isteyebilecek, savunmaları hazırlayacak ve gerektiğinde oturumlara temsilci gönderecek.
İKİ BELDE İLÇE OLDU
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile Aksaray'ın Sultanhanı ile Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe yapıldı. Olağanüstü Hal kapsamında, Resmi Gazete'nin bugün sayısında iki Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı. 694 sayılı kararnameyle, iki belde ilçe yapıldı. Kararnameye göre; Aksaray'ın Sultanhanı ile Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldeleri ilçe oldu.
TMSF'YE DEVREDİLEN ŞİRKETLERKE İLGİLİ KARAR BELLİ OLDU
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkartılan 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kayyum yetkileri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen veya Fonun kayyum olarak atandığı şirketlerde ilişkili bakanın onayı ile yeni şirket kurulmasına karar verilebilecek. Resmi gazetede yayımlanan KHK'ya göre, kayyumların yetkileri TMSF'ye devredilen veya Fon'un kayyum olarak atandığı şirketlerde, şirketin ortaklarının şirkette sahip olduğu pay oranında yeni kurulacak şirketlerde pay sahibi olmaları koşuluyla şirket yönetim organının önerisi ve Fonun ilişkili olduğu bakanın onayıyla yeni şirket kurulmasına karar verilebilecek. Bu halde şirket ortaklarının yeni şirket kurulmasına ilişkin izin ve muvafakati aranmayacak. Kurulacak şirketin sermayesi kayyumların yetkileri TMSF'ye devredilen veya Fonun kayyum olarak atandığı şirket tarafından ayni veya nakdi olarak karşılanacak.
KAMUDA İHRAÇLARIN YAŞANDIĞI KURUMLAR
TBMM'den 5, HSK'dan 1, Türk Tarih Kurumu'ndan 1, BDDK'dan 1, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 142, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 12, TSE'den 9, KOSGEB'ten 5, Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan 2, Şeker Kurumundan 1, Devlet Personel Başkanlığından 2, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünden 32, SGK'dan 1, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 2, Dışişleri Bakanlığından 4, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 8, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 17, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 215, Emniyet Genel Müdürlüğünden 12, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden 4, Milli Savunma Bakanlığından 19, Milli Eğitim Bakanlığından 7, BTK'dan 7, Yüksek Öğretim Kurumlarından 172 olmak üzere toplamda 922 kişi kamudaki görevinden ihraç edildi.
KENEVİR EKEN YANDI
Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan yeni KHK ile esrar elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye, 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek.
KAPATILAN DERNEKLER
693 sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan Mavi Derneği (Batman), Kuran Sevenler Derneği (Antalya), Antalya Çağlayan Lisesi Mezunları Derneği, Rojeva Medya gazetesi (Diyarbakır), Gazete Şujin (Diyarbakır) ve Dicle Medya Haber Ajansı (Diyarbakır) kapatıldı.
Kapatılan kurum ve kuruluşlara ait taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak ilgisine göre Hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayılacak. Bunlara ait taşınmazlar tapuda resen ilgisine göre Hazine adına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilecek. Bunların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden bir hak ve talepte bulunulamayacak. Devire ilişkin işlemler, ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilecek. Daha önce yayımlanan KHK'lar ile kapatılan, Radyo 59, Özel Donegen Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi (İstanbul) ile Mahmudiye Sosyal Yardım ve Eğitim Vakfının (Gaziantep) yeniden açılmasına izin verildi.
2 GAZETE 1 AJANS KAPATILDI
Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 693 ve 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yayımlanan KHK’larla; Jojeva Medya Gazetesi, Gazete Sujin ve Diyarbakır-Dicle Medya Haber Ajansı isimli kurumlar kapatıldı.
Son dakika KHK haberlerinde sıcak gelişmeler gelmeye devam ediyor. Olağanüstü hal kapsamında ihraç edilenlere ilişkin 693 ve 694 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de 25 Ağustos 2017 Cuma günü yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni KHK ile İçişleri Bakanlığı'ndan 29, Adalet Bakanlığı'ndan 142 personel olmak üzere toplam 928 kişi kamu görevinden çıkartıldı. 60 kişi ise görevlerine geri döndü. Siz de haberimizden 693 ve 694 sayılı KHK'ların tam metnine ulaşabilir son dakika gelişmelerini takip edebilirsiniz.