Referandum sonuçları iş dünyasında sevinçle karşılandı. Ekonomide verimlilik artışını destekleyen reformlara odaklanılmasını isteyen iş dünyası, “Ülkemizin kalkınmasına seferber olalım” dedi.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin Yeni Anayasa referandum sürecini geride bıraktı. Toplumsal dayanışma içinde vakit kaybetmeden geleceğe bakılmasını isteyen iş dünyası temsilcileri, “Artık ekonomiye odaklanarak, var gücümüzle ülkemizin kalkınması için seferber olmalıyız. Reform gündeminde kararlı adımlar atmak, yıldızımızı parlatır” değerlendirmesinde bulundu. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye’nin anayasada değişiklik içeren kanun teklifinin halk oylamasını geride bıraktığına işaret ederek, “Şimdi daha güçlü Türkiye için toplumsal dayanışma içerisinde olmanın ve vakit kaybetmeden geleceğe bakmanın zamanıdır” dedi.
TÜSİAD’ın açıklamasında, Türkiye’nin yapısal sorunlarının dün olduğu gibi bugün de varlıklarını sürdürdüğü, bu sorunları çözmenin milli menfaatler doğrultusunda küresel ölçekte rekabetçi Türkiye’ye giden yolun anahtarı olduğu belirtildi. Demokrasi, ekonomi ve AB ile ilişkiler ana başlıkları altında üç öneride bulunan TÜSİAD, demokrasi başlığı altında şu önerileri dile getirdi: “15 Temmuz darbe teşebbüsünün zorunlu kıldığı olağanüstü hali geride bırakarak, olağan hukuk devleti ortamına mümkün olan en kısa sürede dönülmesi, yargı erkinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda toplumun tüm kesimlerini kapsayacak düzenleme ve uygulamaların devreye alınmasıdır.” Ekonomi başlığında ise TÜSİAD, ekonomik büyümeye geri dönüşün, talep yönlü politikalar yerine verimlilik artışını destekleyen reformlar yoluyla mümkün olacağı görüşünü dile getirdi. Avrupa Birliği (AB) ile ilişkiler konusunda ise TÜSİAD, AB üyelik sürecinin, Türkiye’nin milli çıkarı olduğunu belirtti.
TÜSİAD, şöyle devam etti: “AB üyelik süreci, sağladığı rekabet gücü, sosyal refah, teknolojik ilerleme, finans, yatırım, ihracat, turizm ve öngörülebilir bir hukuk devleti düzeni unsurlarıyla Türkiye’nin öncelikli milli çıkarıdır. Mevcut Gümrük Birliği rejiminin, dijital ekonomi boyutun da dikkate alacak bir yaklaşımla, stratejik öncelik olarak güncellenmesi önemli. İnanıyoruz ki demokrasi, ekonomi ve AB süreci başta olmak üzere reform gündeminde kararlı adımlar atmak, müreffeh bir ülke olarak yıldızımızı parlatacaktır.”
SEÇMEN TERCİHİNİ ORTAYA KOYDU
Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Seçmenlerimizin çoğunluğu ülkemizin ileriye dönük yönetim şeklinin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olması yönünde tercihini ortaya koymuştu” dedi. Vardan, şunları söyledi: “Bundan sonra düşüncemiz, ülkemizin bütün bu sorunlardan arınmış olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında ve liderliğinde 2023 ve akabinde 2053 ve 2071 hedeflerine yönelik altyapıyı oluşturarak ülkemizin dünya arenasında hak ettiği yeri almak üzere çalışacağı yönündedir. Belirsizliğin ortadan kalkacağı bu yeni dönemde ekonominin ana gündem olacağını ve reformların hızlanacağını öngörüyoruz..”
EKONOMİYE ODAKLANMALIYIZ
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, referandum sürecinin tamamlanmasıyla özgürlükçü demokrasi ve ekonomiye odaklanma zamanı geldiğini söyledi. Kadoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ekonomik teşviklerin, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırarak, üretim ve ihracatın artırılmasını amaçlayan Kredi Garanti Fonu’nun bütçe disiplini gözetilerek etkinliğinin sağlanması, kayıt dışılığın önlenmesi, yerli üretimin desteklenmesi, nitelikli iş gücünün geliştirilmesi, teknoloji ve Ar-Ge odaklı politikaların izlenmesi gibi hayata geçirilecek ekonomik ve yapısal reformlar da sürdürülebilir büyümenin anahtarıdır. 11’inci 5 Yıllık Kalkınma Planı’nın bu reformları kapsayacağı beklentisi içerisindeyiz. AB’ye uyum reformlarını sadece üyelik süreci için değil, Türk halkının özlenen özgürlükçü demokrasiyi hak ettiğine inandığımız için destekliyoruz. 80 milyon olarak enerjimizi, geleceğimizi ilgilendiren konulara odaklamalı ve var gücümüzle ülkemizin kalkınması için seferber olmalıyız.”
TÜRKİYE’Yİ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR
Limak Holding Yönetimi Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin yeni anayasa referandum sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye’yi güzel günlerin beklediğine yürekten inandığını dile getiren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, şu değerlendirmelerde bulundu: “Referandum sonucu evet olarak çıktı. Yeni yönetim sistemi hayırlı olsun. Türkiye’yi çok daha iyi günler bekliyor. İnşallah referandum bundan sonra daha çok ekonomiye bakacağız, Türkiye’yi daha iyi, daha güzel günlerin beklediğine yürekten inanıyorum.”
FAYDA GETİRECEK
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, “Yeni sistemin milletimize fay getireceği tartışmasız bir gerçekliktir” dedi. Koca, şunları söyledi: “Hükümet sistemi değişiklik teklifi millet tarafından değerlendirilmiş ve sonuçlandırılmıştır. Millet yine diyalog, iletişim ve empatiyi önemsediğini ifade etmiştir. Değişimin her zaman zor olduğu bir gerçektir. Şimdide zor olmaktadır. Ancak sayısal olarak konunun teknik kısmı çözülmüştür. Hiç şüphesiz siyasal anlamı konusunda düşünülmeye, yeni politikalar üretmeye gerek olduğunu göstermektedir. Yeni sistemin avantajlarını 2019 seçimine kadar millete çok iyi kavratmaya devam etmek gerekecektir. ”
ÜRETİME DEVAM
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, daha güçlü bir Türkiye için milletin üzerine düşeni yaptığını ve sandıkta kararını açıkladığını söyledi. Olpak; “Bu kararın tek kazananı milletimizdir. Milletimiz geleceğine sahip çıktı ve istikrar ve güven için sistem değişikliğine “Evet” dedi. Önümüzde, Uyum Yasaları, AB öncelikli olmak üzere Uluslarası İlişkiler, Kamu Personel Reformu, Seçim ve Siyasi Partiler yasası gibi önemli gündem maddeleri var. Ekonomi, en önemli gündem maddelerimizden olmaya devam edecek. Bugünden sonra, İşlerimize daha fazla odaklanacağız. Üretmeye ve güçlenmeye koşar adımlarla devam etmek en önemli önceliğimiz.”
YATIRIMLAR HIZLANACAK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, halkın kendisi ve geleceği için en doğru kararı verdiği yorumunda bulundu. Şimşek, şunları kaydetti: “Halkımız, güven ve istikrar ortamının devamı yönünde görüş bildirmiştir. Çift başlılığın kalkmasının önemini kavramış, koalisyon dönemlerinden kalan yaraların tekrar açılmaması için sürece son noktayı koymuştur. Aynı zamanda bakanlıklarımız arasında koordinasyon artacak. Yeni sisteminin sağladığı istikrar ve güven ile yatırımlar hızlanacak. Böylece hem üretim, hem istihdam hem de ihracatımız artacak. İhracatımızda ‘Atılım Yılı’ ilan ettiğimiz 2017, aynı zamanda Türkiye’nin de atılım yılı olacak.”
DEĞİŞİKLİK KABUL GÖRDÜ
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, şunları söyledi: “Türkiye anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu büyük bir olgunluk, huzur ve demokratik toplumlara örnek teşkil edecek yüksek bir katılımla gerçekleştirmiştir. Anayasa değişikliği milletimiz tarafından kabul görmüştür. Referandum sonucu milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Ortaya çıkan sonucun milletimizin birlik ve beraberliği esas alınarak değerlendirileceğine inanıyoruz. Önümüzdeki dönemin ekonominin ana gündem maddesi olduğu, seçim atmosferinin yaşanmayacağı, ülkemizi yarınlara taşıyacak yapısal reformların gerçekleştirileceği bir dönem olmasını diliyorum.”