Türkiye'nin "PYD barış görüşmelerine katılamaz" tavrına karşın, BM Suriye Özel Temsilcisi’nin yetkilendirdiği görevlinin, PYD Eş Başkanı Müslim’i Cenevre görüşmesine davet ettiği iddia edildi.
Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlatılması için tarafları İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya getirecek görüşmelere, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen PYD Eş Başkanı Salih Müslim de davet edildi.
Her an bir değişiklik yaşanabilir
Sputnik'in haberine göre Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın yetkilendirdiği bir görevli ile Salih Müslim, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. Sözcü, yapılan görüşmede Salih Müslim’e daveti iletti. Kaynaklar, PYD’nin davet edilmesi üzerine Ankara yönetiminin PYD’nin katılmaması yönündeki girişimlerinin arttığını, bu nedenle her an bir değişiklik yaşanabileceğini bildirdi. Bir kaynak, Türkiye’nin PYD’nin katılması yönündeki engelleme çabalarına karşın PYD’nin de girişimlerde bulunduğunu aktardı.
SMDK da davet edildi
Edinilen bilgiye göre, 25 Ocak’ta yapılması planlanan ancak hangi grupların davet edileceği konusunda uzlaşmaya varılamaması nedeniyle ertelenen Cenevre görüşmesinin, 28 Ocak 2016 tarihinde yapılması planlanıyor.
PYD lideri Salih Müslim'in yanı sıra, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Üyesi Fuad Eliko, Hekim Beştar, Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanları Heysem Menna ile İlham Ehmed de Cenevre görüşmelerine katılmak üzere davet edildi.
"Esad rejiminin suç ortağı”
İsviçre’nin Davos kentinde, Dünya Ekonomik Forumu’nda bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın da dâhil olduğu bazı çevrelerin, Suriye yönetimiyle barış görüşmelerine katılacak muhalefete YPG gibi örgütleri katarak süreci baltalamaya çalıştıklarını ileri sürmüştü. Davutoğlu, İngiliz medya kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı görüşmede ise “PYD barış görüşmelerine katılamaz, çünkü Esad rejiminin suç ortağı” demişti.
Geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 18 Aralık 2015 tarihindeki toplantıda ateşkes sağlanması, Suriye’de geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim yapılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Kararda, BM öncülüğünde Suriye hükümeti ile muhalefet arasında siyasi müzakerelerin başlatılacağı belirtilmişti.