Piyasa seçim sonrası yaşadığı sert olumsuz tepkiyi atlattıktan sonra tepki yükselişlerinin yerine şimdi de bekleyişe başladı. Borsada hafif düşüşler dövizde de hafif yükselişler yaşanıyor.
[Karar]
Piyasalar seçim sonrası yaşadığı şok gerilemenin ardından hızla toparlanmış ve kayıpları telafi etmişti. Şimdid e koalisyon beklentilerine pararlel bekleyişe geçti.
Seçim sonuçlarından tek başına hükumet çıkmaması sonucu hızla tepki veren piyasalar ilk şoku kısa sürede atlattı. Seçimin ertesi günü 81.943'den 75.268 puana kadar çok sert düşüş yaşayan borsa hemen ardından toparlanmaya başlamıştı. Koalisyon beklentilerine paralel yaşanan tepki yükselişi 81.170 seviyesine kadar sürmüştü.
Keza benzer bir hareket ise dövizde yaşanmış ve dolar 2,8115'e kadar yükselmişti. Toparlanma hamlesinde dolarda da düşüş yaşanmış ve 2,7029'lara geri çekilmişti.
Piyasada seçim sonrası beklentilerin yerine şimdi de bekleme yaşanmaya başlandı ve hafif kar realizasyonları gözleniyor. Borsa vadeli işlemleri -300 puan eksi ile işlemlere başlarken dolar 2,7220 ve euro 3,0515 den işllem görüyor.
Dolar ve euro cuma kapanışa göre binde 6 oranlarında yükseliş yaşarken borsadaki düşüş te yüzde 0,30 seviyesinde devam ediyor.
Küresel piyasalar
Küresel piyasalar yeni haftada ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına odaklanırken, yurtiçinde siyasi gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam etmesi bekleniyor.
ABD'de geçen hafta genel olarak açıklanan makroekonomik veriler beklentilerden iyi gelirken, tahvil piyasasındaki oynaklık ve 10 yıllık faizlerin yaklaşık 9 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 2,49'a kadar çıkması pay piyasalarında tedirginliğe neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri cuma günü yüzde 2,39 seviyelerinde dengelenirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,70, Nasdaq endeksi yüzde 0,62 değer kaybetti.
Analistler, bu hafta çarşamba günü kararları açıklanacak Fed Açık Piyasa Komitesi (Fed) toplantısının ve yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, tahvil piyasasında oynaklığın devam edebileceğini tahmin ediyor.
Avrupa Yunanistan ile yatıp kalkıyor
Avrupa tarafında, geçen hafta Yunanistan ile kreditörlerin anlaşmaya varamaması nedeniyle, bu hafta da konuyla ilgili açıklamaların gündemin en üst sırasında olması bekleniyor. Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,20, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,41 değer kaybetti.
Analistler, bu hafta başta enflasyon olmak üzere yoğun veri takviminin ve kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin İngiltere'nin “AAA” olan notunu korumasına karşın, görünümü "negatif"e çekmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarının takip edileceğini ifade ediyor.
Asya negatifte
Asya tarafında Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) cuma günü kararlarını açıklayacağı toplantısı öncesinde haftanın ilk işlem gününde negatif bir seyir izliyor. Geçen hafta 125,70 seviyesinden 123,40'a kadar gerileye dolar/yen paritesi şu dakikalarda 123,5 seviyelerinde dengelenirken, kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,31, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,15 değer kaybetti.
Yurtiçinde siyasi gelişmeler piyasaların yönü üzerinde en önemli belirleyici olmaya devam ederken, analistler, bu hafta başta Fed kararları olmak üzere yurtdışındaki yoğun haber ve veri gündeminin de takip edileceğini dile getiriyor.
Cuma günü BIST 100 endeksi yüzde 0,39, haftalık bazda yüzde 1,72 değer kaybederek günü 80.533 puandan tamamladı. Analistler, bu hafta yurtiçinde siyasi gelişmelerin yanında Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenti anketinin izleneceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinin 79.700 seviyesinin destek, 81.600 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.