AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 4 ismin kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini açıkladı. Başbakan Davutoğlu'nun yeni dönem kriterleri arasında saydığı "Yolsuzluk yapanlara partide yer yok" sözleri kararda etkili oldu. Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış dışındaki 3 isim, yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, Adana Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, Ankara Ayaş Belediye Başkanı Bülent Taşan, Kahramanmaraş Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük ve partinin kurucu üyesi Yaşar Yakış'ın partiden kesin ihracı için Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini açıkladı.
"Ortada barbarlık vardır"
AK Parti'nin Afyonkarahisar'daki kampına değinen Çelik, "Afyonkarahisar'daki kampında terörle mücadele ve reformlar konuşulacak. Doğu ve Güneydoğu'da İki meşru gücün çatışması yoktur. Terör örgütünün demokrasiyi tehdidi vardır. Ortada barbarlık vardır, çağrıyı hendekleri kazanlara yapmak gerekir" dedi.
Çelik'in açıklamalarından öne çıkanlar;
"AK Parti'nin değerleri devreye girer"
AK Parti'de siyaset yaparken uyarılara rağmen AK Partili gibi siyaset yapmak becerilemiyorsa, düzelmeler söz konusu olmuyorsa, bu dönemde AK Parti'nin kurucu ilkeleri devreye girer. Hepimiz bu değerler karşısında eşitiz.
Hepimiz bu değerler çerçevesinde siyaset yapıyoruz. Yapılan değerlendirme sonucunda bu arkadaşlarımızla kurucu değerlerimiz çerçevesinde yollarımızı ayırmaya karar verilmiştir. İlgili maddeler tüzüğümüzde yazılıdır. Bu maddelerin esnetilmesine, sulandırılmasına müsaade etmemiz söz konusu değildir.
AK Parti'nin Afyon kampı
Diğer bir konu, hafta sonu Afyon’da AK Parti’li milletvekilleri kampa girecekler. 6 ayda bir yapıyoruz normalde. Araya seçimler girdiği için 1 yıldır yapamamıştık. Cuma akşamından itibaren kampa girişler olacak. Cumartesi ve pazar yoğun bir çalışma programımız olacak.
"Türkiye imkanlarıyla seferber"
Mülteciler konusundaki dram en çok Türkiye'yi vurmaktadır. Akdeniz'e açılan insanlar, çoluk çocuk Akdeniz'de boğuluyor. Bu olaylar bütün Avrupa'nın gözü önünde gerçekleşiyor. Türkiye elindeki bütün imkanları seferber ediyor. Bu büyük sınavlardan yüzünün akıyla geçmiş bir milletiz.
Bu mazlum insanların zulümden kaçması konusunda uluslararası toplum yetersiz kalıyor. Uluslararası kurumlar ne için var? Yaşam hakkını koruyamayacaksa ne için var? Bu insanlara kapıları kapatma, gemilerle yönünü Türkiye'ye çevirmek çözüm değildir."
AK Parti'den ihracı istenen diğer isimler ise şöyle:
Adana Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk
Kahramanmaraş Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük
Yaşar Yakışır kimdir?
Diplomat ve siyasetçi Yaşar Yakış, 1962 yılında Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevine başladı. Riyad ve Kahire Büyükelçilikleri ile Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde Daimi Temsilcilik görevlerinde bulunan Yakış, 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli oldu ve AK Parti kurucu üyesi olarak siyasete atıldı. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürüten Yakış, 3 Kasım 2002 seçimleri ile milletvekili oldu. Yaşar Yakış, 19 Kasım 2002 tarihinde Dışişleri Bakanı olarak atandı. Yakış, görevini 14 Mart 2003’te Abdullah Gül'e bıraktı.