Davutoğlu: 3 siyasi parti bu 3 konuda anlaşmış durumdadır

Davutoğlu: 3 siyasi parti bu 3 konuda anlaşmış durumdadır

Başbakan Davutoğlu TBMM Başkanı İsmail Kahraman'la görüşmesi sonrası CHP, MHP ve AK Parti'nin "12 Eylül anayasasını kaldırmak için birlikte çalışma, iç tüzük reformlarının yapılması ve AB reformlarında işbirliği" konularında anlaştığını söyledi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabulü sona erdi. Başbakan Davutoğlu görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

3 konuda uzlaşı

Davutoğlu, "12 Eylül anayasasını kaldırmak için birlikte çalışma, Meclis'in daha etkin ve süratli aynı zamanda denetime açık şekilde iç tüzük reformların yapılması, vize muafiyeti başta olmak üzere AB reformlarında işbirliği yapma konusunda CHP ve MHP ile anlaştık" dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları

Yeni anayasa

"Anayasa konusunda önemli girişimlerde bulunduk. 33 yıldır kimsenin memnun olmadığı anayasa halen gündemde. Bu nedenle katılımcı ve güçler ayrılığı prensibine dayanan insan onurunu öne çıkaran yeni bir anayasa fikriyle halkın önüne çıktık.

Mutabakat vurgusu

12 Eylül Anayasasından memnunum' diyene kimse rastlamadı. Sivil anayasa vaadinde bulunmayan bir parti ve hükümet yok Anayasa mutabakatla çıkarılması gereken bir metindir. Yeterli sayımız olmuş olsa dahi mutabakat gayreti içinde olurduk.

Herkesin içine sinmeli

Sayın Genel Başkanlara söylediğim gibi bu metin, herkesin içine sinmesi gereken bir metin. Geçmişte böyle düşünülmüş olsaydı bu duruma gelinmezdi.

HDP randevusu

Bütün siyasi partilerden randevu talep ettim ancak bu partilerden biri samimi olmayan ve gayri ciddi açıklamalarda bulundu. Bu nedenle kendileriyle görüşmemi iptal ettim. Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile görüştük. Kendilerine teşekkür ediyorum. Konuları açık yüreklilikle ele aldık.

3 konuda mutabakata vardık

Bu görüşmede Kılıçdaroğlu ile 3 konuda mutabakata vardık; 12 Eylül anayasasını kaldırmak için birlikte çalışma. Meclis'in daha etkin ve süratli aynı zamanda denetime açık şekilde iç tüzük reformların yapılması. Vize muafiyeti başta olmak üzere AB reformlarında işbirliği yapma konusunda anlaştık. Ardından Sayın Bahçeli ile görüştüm. Aynı konularda kendisiyle de mutabık kaldık. Şu anda 3 siyasi parti bu 3 konuda anlaşmış durumdadır.

Meclis Başkanı çağrı yapmalı

Anayasa ve içtüzük Meclis içerisinde çözülmesi gereken bir durumdur. Meclis başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere çağrı yapmasının uygun olacağını arz ettim. Umarım bütün partiler, Meclis Başkanımızın çağrısına olumlu yanıt verir.

Bu çatı altında konuşalım

Liderlere çağrım, ne konuşacaksak bu çatı altında konuşalım. 

Daha önce bu komisyon 2 yıl çalıştı, 60 maddede mutabakat sağladı. Bizim kanaatimiz uzlaşma komisyonunun işleyiş düzeninde bir değişiklik yapılmaması. Aynı esaslar üzerinde devam edebiliriz. 

HDP de açıklamalardan memnun değillerdir

Önyargısız bir şekilde masaya oturmak önemli. HDP de yaptıkları sorumsuz açıklamalardan memnun değillerdir. Bir hata yaptılar, bu hatadan yapacakları dönüş, Sayın Meclis Başkanımızn çağrısına verecekleri cevaptır. Meclis Başkanımızın yaptığı çağrıya da hayır derlerse samimiyetsiz olur. Varsa bir teklifleri gelsinler anayasa komisyonuna versinler. 

Meclis'e bir şey dikte edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar

Emrivaki gibi, bir isyan çağrısı yaparlarsa buna da izin vermeyiz. Bu Meclis'e bir şey dikte edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. 

Onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez

Bu Meclis Türkiye'yi kuran, düşman işgalini söküp atan Meclis'tir, onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez. Anayasa Komisyonu'nda ne kadar esnek, özgürlükçülüğe açıksak, kamu düzeninin korunmasında da o kadar tavizsiziz. 

Milletvekili dokunulmazlıkları

Meclis kürsüsü dokunulmazdır, fikirler dile getirilir. Kimsenin milletvekili zırhına sığınarak toplumun kaderini yok sayacak uygulamlar içine girmesine müsamaha göstermeyiz. Terör suçu işleniyorsa hukuk devleti işler. 

AK Parti'den ihraçlar 

Bize en aykırı fikri savunanın da dokunulmazlığını savunmak benim görevimdir, kadrolarımın görevidir. Ama eğer bir açık suç işleniyorsa, bir kamu düzenini yok edecek şekilde isyan çağrıları yapılıyorsa, terör suçu işleniyorsa, bazen bu teröristlere arabalarında silah taşıyan milletvekilleri söz konusu ise bunlar herhangi bir şekilde bu dokunulmazlık zırhı etrafında yapılacak eylemler de değildir.

Orada hukuk devleti kuralları neyi gerektirirse ona bakarız.

ABD'li generalin ziyareti

ABD-Türkiye ilişkileri iki müttefikin ilişkisidir. Türkiye'nin ulusal güvenliği korunmaya çalışılıyor. Suriye krizi bölgesel olmaktan çıktı. yoğun bir istişare içerisindeyiz. ABD Genelkurmay Başkanı ile teröre karşı tedbirleri görüştük. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN