Nasrallah: Suudi Arabistan, Yemen'de dünyanın gözü önünde katliam yapıyor

Nasrallah: Suudi Arabistan, Yemen'de dünyanın gözü önünde katliam yapıyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Aşura günü çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde yaptığı konuşmada Suudi Arabistan'a sert eleştirilerde bulundu. Nasrallah'ın konuşması sık sık "Suud hanedanına ölüm", "Amerika'ya ve İsrail'e ölüm" sloganlarıyla kesildi.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyid Hasan Nasrallah, Suud yönetimini Yemen'deki hava saldırıları ve Bahreyn'deki baskıcı yönetime verdiği destek nedeniyle ağır eleştirilerde bulundu.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde, Şiilerin yoğun olarak yaşadığı ve "Hizbullah'ın kalesi" olarak bilinen Dahiye Mahallesi'nde, Aşura günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler devam etti. Nasrallah buradaki konuşmasında, Suudi Arabistan'ın Yemen'de kan döktüğünü ve Bahreyn'deki devrimi bastırdığını savundu.

Yemenliler, kanları ve kılıçlarıyla zalim Suud'un karşısında

Nasrallah, Suudi Arabistan ve Amerikan'ın Yemen'e müdahalesiyle mazlum Yemen halkının ezilmek istendiğini belirterek ''Yemen'deki Suud katliamı tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor'' dedi.

Yemenlilerin bu zulme karşı gösterdikleri sebat ile gurur duyduklarını ifade eden Nasrallah, Yemenlilerin kanları ve kılıçlarıyla zalimlerin karşısında durduklarını iddia etti.

Mina faciası eleştirisi

Binlerce kişinin "Suud hanedanına ölüm", "Amerika'ya ve İsrail'e ölüm" sloganlarıyla konuşması sık sık kesilen Nasrallah, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'deki Husilere yönelik 26 Mart'ta başlayan müdahalesini kınadığını ifade etti.

Suudi Arabistan'ı Bahreyn'de özgürlükleri, insan hakları ve onurunu çiğnemek üzere hareket ettiğini belirten Nasrallah, Bahreynlilerin buna karşı durduklarını ve başarıya ulaşacaklarını savundu. Mekke'de hac sırasında Mina bölgesinde yaşanan izdiham ve ölümlerle ilgili Suudi yetkililerin ihmali olduğunu sözlerine ekleyen Nasrallah, Mina'daki hadise ile ilgili soruşturma çağrısında bulundu.

Suud, İsrail'in kuklası

Öte yandan İsrail'in Ortadoğu'daki Siyonist amaçlarına karşı atılan her adımı koşulsuz onayladıklarını ifade eden Nasrallah, Amerika'ya karşı savaşın devam edeceğini duyurdu. Nasrallah bu mücadelede Filistin halkının yanında durulması gerektiğinin altını çizerek, İslam dünyasına Mescid-i Aksa'yı koruma çağrısında bulundu.

Nasrallah Irak konusunda ise, Iraklıların DAEŞ'e karşı verdikleri mücadeleyi övdü.

Cumhurbaşkanlığı krizi çözülebilir

Suriye savaşına da değinen Hasan Nasrallah, Suriye'nin düşmeyeceğini söyleyerek, ''Lübnanlı siyasiler bu durumdan istifade etmeli. Ülkede devam eden krize çözüm bulabilirler'' dedi.

Nasrallah Lübnan'lı siyasilere, cumhurbaşkanlığı seçimini için İran-Suud diyaloğu yada Amerika ve Batılıların girişimini beklenmemesi gerektiği çağrısında bulundu. Lübnan'daki İlerlemeci Sosyalist parti Lideri Velid Canbolat, çarşamba günkü açıklamasında Lübnan'daki siyasi krizin sona ermesi için Suud-İran diyaloğunun beklenmesi gerektiğini söylemişti. 

Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili kriz bir yılı aşkın süredir devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 30'uncu kez bir araya gelen Lübnan Meclisi toplantı yeter sayısına ulaşamayarak 11 Kasım'da 31'inci kez bir araya gelme kararı almıştı.

Nasrallah dünkü konuşmasında da Amerika ve Batı'yı suçlayarak, İsrail'i bölgede oyuncak olarak kullandıklarını ve böylece hegemonyalarını korumak istediklerini söylemişti. Amerika'nın bölgedeki diktatörlükleri desteklediğini savunan Hizbullah Genel Sekreteri Arap ülkelerini ve Amerika'yı suçlamıştı.

BEYRUT/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN