Mekke Mina'da izdiham: Ölü sayısı 753'e yükseldi

Mekke Mina'da izdiham: Ölü sayısı 753'e yükseldi

Mekke'de şeytan taşlama bölgesinde çıkan izdiham facia getirdi. Çıkan izdihamda ölü sayısı 753'e yükseldi, yaralı sayısı 887'i buldu. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 18 Türk hacıdan haber alınamadığını açıkladı. Görmez'in açıklamasının ardından haber alınamayan 18 Türk hacıdan 4'üne ulaşıldı.

Mekke'de Arafat dönüşü şeytan taşlamaya giderken izdiham faciası yaşandı. Sabah saat 08:30'da çıkan ve yarım saat süren izdihamda 717 kişi öldü, 805 kişi yaralandı.

Suudi Arabistan sivil savunma yetkilileri, ölü sayısının 753'e, yaralı sayısının 887'e yükseldiğini duyurdu.

15-09/24/facia.jpg

Faciada ilk gelen bilgiler ölü sayısının 150 olduğu şeklindeydi. Ancak zaman geçtikçe facianın boyutu büyüdü. Vefat edenlerin sayısı önce 220'ye daha sonra 310'a yükseldi.

Yapılan son açıklamaya göre ise ölenlerin sayısı 753'e, yaralıların sayısı 887'e çıktı. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Çoğu yaşlı...

İzdihamda hayatını kaybedenlerin çoğunun yaşlılar ve tekerlekli sandalye ile şeytan taşlamaya gelenler olduğu belirtiliyor. İzdihamın Afrikalı hacıların yoğun olduğu noktada meydana geldiği gelen bilgiler arasında. 

İzdihamın, şeytan taşladıktan sonra Müzdelife'ye dönenlerle şeytan taşlamaya gidenlerin karşılaşması sonucu yaşandığı öğrenildi. İki grubun karşılaşması sırasında yaşanan izdihamda, can kaybının bir kısmının yüksekten düşme nedeniyle yaşandığı ifade ediliyor.

Yürüyen merdiven iddiası yalanlandı 

Facianın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği ileri sürülmüştü. Ancak Suudi yetkililer yürüyen merdiven iddiasını yalanladı.

Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar.

15-09/24/553544_11-1443090909.jpg

Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.

Helipokterlerle Mekke'ye taşındılar

Mina'daki izdiham, şeytan taşlamanın yapıldığı alanda değil 204 Sokağı yakınlarındaki Hamarat Köprüsü girişinde gerçekleşti. 

Suudi Al Arabiya News’un haberine göre, yaralılar Mina bölgesindeki dört ayrı hastaneye götürüldü, bazılarıysa helikopterlerle Mekke’deki hastanelere ulaştırıldı.

Türk hacı var mı?

Alınan ilk bilgilere göre faciada ölenler arasında Türk hacı bulunmuyor. Türk hacı kafilelerinin Mina'dan gece geçtiği, izdiham ise sabah saatlerinde yaşandığı için hayatını kaybeden Türk hacı bulunmadığı belirtiliyor. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, iki tur firmasından 18 Türk hacıya ulaşılamadığını açıkladı.

Olay yerinden fotoğraflar

15-09/24/01-1443084879.jpg

15-09/24/02-1443084904.jpg

Diyanet'ten izdiham açıklaması

Hac sırasında meydana gelen izdiham ile ilgili konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Mekke'de kriz masası oluşturulduğunu söyledi.

Geçen hafta da vinç kazası olmuştu

Kabe'de geçen haftada dev vinç hacı adaylarının üzerine devrilmiş, aralarında Türklerin de olduğu 100'den fazla hacı adayı hayatını kaybetmişti.

Fırtına hesaba katılmadığı için Kâbe’yi Genişletme Projesi, 12'si Türk 100'den fazla 107 kişinin ölümüne neden oldu. Tavaf alanına düşen vincin 500 tonluk denge ağırlıklarının takılı olmadığı, dengeyi sağlayan ‘bom’unun da ters yönde olduğu ortaya çıktı.

Kabe'yi çepeçevre saran vinçlerden en büyüğü, önceki gün fırtınaya dayanamayarak devrildi. Hacı adaylarının üzerine düşen Alman malı Lieber marka vinç, Bin Ladin Şirketler Grubu’nun yürüttüğü Kâbe’yi Genişletme Projesi dahilinde ağır iş makinelerini ve yükleri Harem’in içine almak için kullanılıyordu. İddiaya göre vinç çok sık kullanılmadığından, 500 tonluk denge ağırlıkları da takılı değildi. Vinç ağırlıkları takılı olmadığı için şiddetli fırtına nedeniyle devrildi.

Taş parçaları hacı adaylarına isabet etti

Tavaf alanına devrilen vinç, zemini ve kolonları parçaladı. Binlerce küçük mermer parçası şarapnel gibi hacı adaylarına saplandı. Ölenlerin büyük çoğunluğu olay yerinde hayatlarını kaybetti. İkindi namazından sonra tavaf yapılırken yaşanan facianın ardından yaralılar golf arabalarıyla Harem’in dışına taşındı.

2006'da da 360'dan fazla hacı hayatını kaybetmişti

Hac tarihinin en büyük can kaybı 1990'da yaşanmış, tüneldeki izdiham sebebiyle 1426 hacı yaşamını yitirmişti. 2006'da Mina'daki izdihamda da 360'tan fazla hacı hayatını kaybetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN